Stevardese družbe Virgin Atlantic so doslej med leti morale nositi krila, pa tudi ličila so bila obvezen del uniforme. Foto: Reuters
Stevardese družbe Virgin Atlantic so doslej med leti morale nositi krila, pa tudi ličila so bila obvezen del uniforme. Foto: Reuters

Potem ko so pravila oblačenja nekoliko "sprostile" številne nizkocenovne letalske družbe, kot sta recimo Easyjet in Ryanair, so jim začele slediti še tiste bolj konservativne.

Virgin Atlantic je tako odpravil pravilo, ki je stevardesam nalagalo, da morajo v službo hoditi naličene, prav tako pa so krila, ki so bila del njihove uniforme, zamenjali za hlačne kostime.

Podpredsednik družbe Mark Anderson je ob tem dejal, da bodo nova pravila zaposlenim omogočala nekoliko več svobode.

Časnik The Guardian ob tem navaja, da so stevardese v službi še vedno dobrodošle naličene, a morajo pri tem upoštevati predvideno barvno paleto ličil. Družba Virgin Atlantic je leta 2012 v sodelovanju s podjetjem BareMinerals celo oblikovala rdečo šminko, ki so jo morale uporabljati stevardese.

V zadnjih letih je do tovrstnih sprememb prišlo pri več letalskih družbah. Hongkonška letalska družba je po pritiskih sindikata kabinskega osebja lani privolila, da lahko stevardese same izbirajo, ali bodo nosile krila ali hlače.

Druge družbe še vedno vztrajajo pri utečenih pravilih oblačenja. Tudi družba British Airways še vedno vztraja, da mora ženski del osebja obvezno nositi rdečilo za lica in šminko za ustnice.