Smučarska središča v Avstriji se odpirajo 24. decembra. Restavracije, bari in hoteli pa se bodo odprli 7. januarja. Foto: EPA
Smučarska središča v Avstriji se odpirajo 24. decembra. Restavracije, bari in hoteli pa se bodo odprli 7. januarja. Foto: EPA

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je sporočil, da bo v Avstriji smučanje dovoljeno od 24. decembra: "Smučanje je šport, šport, ki se odvija na prostem, individualni šport."

Avstrijska vlada je v izjavi dodala, da bodo do 10. januarja morali vsi prihodi ljudi iz tistih držav, ki imajo več kot 100 primerov okužbe na 100.000 prebivalcev v prejšnjih dveh tednih v 10-dnevno karanteno. To je mogoče skrajšati, če bodo po petih dneh samoosamitve testi negativni.

Avstrija dovolila odprtje smučarskih središč 24. decembra
Sorodna novica V nasprotju s previdnostjo EU-ja BiH že odprl smučišča; Slovenija čaka umiritev razmer

Tako ne bo več veljala izjema vstopa v državo brez karantene za vse, ki bodo predložili negativen test na novi koronavirus, ki ne bo starejši od 72 ur. Ukrep bo veljal za vse sosednje države. Med njimi je tudi Slovenija, kjer glede na današnje podatke Evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC) 14-dnevna incidenca znaša 972.

Kot je dodal Kurz, želijo z doslednim režimom na meji in letališčih zagotoviti, da turisti ali tisti, ki se bodo vrnili iz tujine, v državo ne bodo vnesli novega koronavirusa, poročajo tuje tiskovne agencije.

Francoska vlada nad smučarje ubežnike s karanteno

Da bi Francozom preprečili, da bi se na smučiščih v sosednjih državah, kot sta Švica ali Španija, okužili z novim koronavirusom, bodo uvedli karanteno, je v pogovoru za francosko televizijo BFMTV povedal francoski premier Jean Castex. V okviru tega ukrepa bodo na mejah izvajali naključni nadzor.

Evropske države si niso enotne glede smučarske sezone.Foto: EPA
Evropske države si niso enotne glede smučarske sezone.Foto: EPA

Prefekti departmajev bodo lahko Francozom, ki se bodo vrnili s smučišča v Švici ali Španiji, odredili sedemdnevno izolacijo. V tem času jih bodo tudi testirali na novi koronavirus.

"Sklep mora biti, da ne grem smučat v Švico. Moja naloga je, da ščitim svoje sodržavljane, medtem ko druge države menijo drugače. To je njihova pravica," je poudaril francoski premier.

Ta ukrep ne bo zadeval čezmejnih delavcev, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili v premierjevem uradu.

Glede usklajevanja z drugimi evropskimi državami o obratovanju smučišč je Castex dejal, da se diplomatske dejavnosti nadaljujejo. Francija se namreč z Nemčijo in Italijo zavzema, da bi bila smučarska središča po vsej Evropi zaprta do začetka januarja, Avstrija, Švica in Španija pa temu nasprotujejo.