Kranjska Gora je tudi poleti atraktiven izletniški cilj. Foto: BoBo
Kranjska Gora je tudi poleti atraktiven izletniški cilj. Foto: BoBo

"Letos poleti je v Kranjski Gori v bistvu skoraj povsem enak občutek kot lansko poletje. Kranjska Gora je zelo dobro zasedena, kar nas izjemno veseli, še zlasti glede na spomladanske napovedi," je za STA povedal direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber. Kot je še pojasnil Veber, je ukrep za podelitev turističnih bonov zelo pomagal gorenjskim središčem, saj jih je letos obiskalo veliko domačih gostov.

Zares "kranjska" Kranjska Gora

Veber ocenjuje, da so turistične kapacitete v Kranjski Gori in okoliških krajih Zgornjesavske doline do konca avgusta skoraj popolnoma zasedene. Ocenjuje tudi, da se unovčevanje bonov jeseni ne bo ustavilo, zato je mogoče, da bo jesenska sezona še uspešnejša kot lani. A to bo seveda mogoče le, če ne bo novega vala okužb in posledičnih ukrepov. Kljub temu pa ohranja dobršno mejo črnogledosti: "Tega se vsekakor nadejamo, saj vemo, da je položaj v svetu še vedno zelo kritičen in da se pojavljajo nova in nova žarišča, zato lahko ugotovimo, da razmere še ne bodo kmalu takšne, kot so bile pred 9. marcem," je pojasnil.

"Drugače pa so na srečo izpad prihoda tujcev v letošnjem poletju nadomestili Slovenci," je zadovoljen Veber, ki opominja, da je Kranjska Gora tudi sicer od domačih gostov dobro obiskana, zato so ugodne ponudbe, povezane z izkoriščanjem turističnih bonov, ta obisk še povečale.

"To je znak, da so Slovenci tukaj dobrodošli in da se tako tudi počutijo. Mislim, da je to najboljši kazalnik tega, kako Slovenci čutijo Kranjsko Goro," je še ugotavljal Veber in dodal, da poleg dodatnih prenočitev veliko Slovencev na Gorenjsko pride na dnevni izlet.

Vodna rekreacija je glavni magnet za obiskovalce Bohinjskega jezera. Foto: BoBo
Vodna rekreacija je glavni magnet za obiskovalce Bohinjskega jezera. Foto: BoBo

Trajnostna mobilnost

V Bohinju, kjer slovenski gostje ustvarijo od 60 do 65 odstotkov prenočitev letno, veliko stavijo na dostopnost z javnim prevozom. Z večanjem trajnostne mobilnosti razbremenjujejo jezersko kotlino in ohranjajo čudovito okoliško naravo, je povedal direktor Turizma Bohinj, Klemen Langus. "V poletnem času smo zadovoljni z obiskom in ustvarjenimi prenočitvami. Trenutno kaže, da se bosta julij in avgust približala lanskim številkam," je pojasnil Langus, ki je opozoril, da so še junija dosegali le 30 odstotkov lanske zasedenosti.

Na Bledu, kjer tradicionalno počitnikuje več tujih gostov, položaj z zasedenostjo ni tako rožnat. Nekaj hotelov je še vedno zaprtih, odprti hoteli pa dosegajo nekje od 70- do 80-odstotno zasedenost. "Glede na položaj smo na Bledu z zasedenostjo v mesecu avgustu kar zadovoljni, saj je zasedenost boljša od pričakovanj," so za STA pojasnili v Turizmu Bled.

Na Bledu se bolj zanašajo na tuje goste kot drugje na Gorenjskem. Foto: EPA
Na Bledu se bolj zanašajo na tuje goste kot drugje na Gorenjskem. Foto: EPA

Gostje iz Evrope

Med tujimi gosti prednjačijo predvsem gostje iz sosednjih in drugih evropskih držav. Največ je Nemcev, Nizozemcev, Avstrijcev, Madžarov in Italijanov. Zaradi stalnih sprememb pri seznamih varnih držav se rezervacije in odpovedi dogajajo praktično tik pred zdajci, kar otežuje napovedi o uspešnosti sezone.

Med domačimi gosti prednjačijo predvsem dnevni obiskovalci, na Bledu pa si želijo, da bi ostali še kak dan dlje. "Vseh smo zelo veseli, želeli pa bi si morda, da bi si še več ljudi vzelo čas in preživelo kakšen dan več na Bledu," je dejala Romana Purkart iz Turizma Bled in dodala, da je Bled zaradi manjše gneče letos mogoče doživeti na pravi način, tako ga promovirajo tudi na turističnih sejmih po svetu.