Pred petimi meseci sta Niina in Henri na Finskem prodala hišo in vse svoje premoženje, da bi z avtodomom obredla svet. Prevozila sta že nekaj evropskih držav, zdaj pa sta zaradi zaprtih mej obtičala pod sevniškim gradom. "Tukaj bi lahko ostala še nekaj mesecev in potovala okoli, saj je toliko narodnih parkov in čudovitih krajev. Veliko je naravno pridelane hrane, kar nama veliko pomeni," pojasni Henri Kuusisto.

Družbo jima dela psiček, za katerega sta morala pri nas poiskati tudi pomoč veterinarja. Henri je fotograf, sicer pa sta oba navdušena nad naravo in prijaznostjo domačinov v Sloveniji.
"Ljudje so zelo prijazni. Vsaj enkrat na teden kdo vpraša, kako sva in ali kaj potrebujeva," doda Niina Yletyinen.

Finca v avtodomu obtičala pri Sevnici

V poldrugem mesecu sta se v Sevnici spoznala tudi z nekaterimi domačini, ki so jima omogočili, da sta si uredila celo manjši vrt. "Sta zelo miroljubna in pridna, našli smo nekaj skupnih točk. Uredila sta si majhne gredice, saj imata v življenju cilj, da hrano pridelata sama, glede na to, da sta vegana in težita k lokalni pridelavi hrane," razlaga Sevničanka Cvetka Trček.

Cvetka pravi, da sta Finca zelo okoljsko ozaveščena. Posejala sta tudi rože za čebele. Sama bi sicer rada nadaljevala začrtano potovanje, hkrati pa razmišljata tudi o tem, da bi morda v Sloveniji našla svoj novi dom in se v njem ustalila.