Hotel Aleksander je odprl svoja vrata, namenjen bo petičnim gostom. Foto: RTV SLO
Hotel Aleksander je odprl svoja vrata, namenjen bo petičnim gostom. Foto: RTV SLO
Najel ga je ruski zdravnik Nikolaj Vorobjev, ki ima po svetu že tri klinike in računa na to, da ga bo pozneje lahko odkupil. Foto: RTV SLO

Najel ga je ruski zdravnik Nikolaj Vorobjev, ki ima po svetu že tri klinike in računa na to, da ga bo pozneje lahko odkupil. V njem se bodo zdravili petični gostje, saj se cena za sobo začne pri 430 evrih, najdražja pa stane kar 1.550 evrov.

Ruski zdravnik je v hotel Aleksander za zdaj vložil 150 tisoč evrov, saj je nekdanji lastnik iz njega odnesel premično premoženje. Hotel bo imel pol leta v najemu, o ceni je skrivnosten: "Mislim, da mi bo uspelo. Vzdrževanje bo gotovo drago. Ne gre samo za najem, pač pa tudi za zagotavljanje delovnih mest in plač. Predvidevam, da bodo mesečni stroški višji od 50 tisoč evrov," je povedal Vorobjev.

Nato želi hotel odkupiti, zraven pa postaviti še bolnišnico za najbolj petične goste iz Rusije, arabskih držav in Velike Britanije. Ti bodo tradicionalno v najdražji sobi za 1.550 evrov dobili še osebnega butlerja.

Če bo dobil dovoljenje ministrstva za zdravje, bo poleg otroških, srčnih, žilnih boleznih zdravil tudi odvisnike, s katerimi pri zdravljenju po svoji metodi menda dosega izjemne uspehe. "Zdravimo resno težavo, in sicer zasvojenost, ki je razširjena tudi v Sloveniji. V mislih imam zdravljenje zasvojenosti z mamili, s heroinom in kokainom. V nekaterih primerih gre za igre na srečo."

Sprva bo tukaj službo dobilo od 15 do 25 ljudi, nato okrog sto, med njimi naj bi bili tudi slovenski zdravniki. "Vsekakor bo pri tem sodeloval slovenski zdravnik, ki bo delal s skladu z metodologijo, veljavno v Evropski uniji," pravi Rus.

Hotel namenjen pomembnežem
Hotel je bil zgrajen pred 110 leti in je bil namenjen predvsem pomembnežem. V njem so med drugim gostili prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, nobelovca Iva Andrića in kiparja Ivana Meštrovića. Leta 1995 so ga zaprli zaradi prenove, ob obnovi leta 2009 pa je dobil pet zvezdic. Za hotel, v katerem je 21 suit in sob, ter za luksuzni apartma na strehi z 230 kvadratnih metrov veliko zasebno teraso je skrbelo 25 zaposlenih.

Hotel je glede na pooblaščenega ocenjevalca nepremičnin ocenjen na 4,6 milijona evrov tržne vrednosti (brez davkov), likvidacijska vrednost hotela pa je 2,3 milijona evrov, navaja poročilo stečajnega upravitelja, ki je bilo na spletnih straneh Agencije za javnopravne evidence in storitve objavljeno 3. maja letos.