Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu našteli 199 na novo okuženih, število aktivno okuženih pa je prvič preseglo število 1300. Foto: BoBo
Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu našteli 199 na novo okuženih, število aktivno okuženih pa je prvič preseglo število 1300. Foto: BoBo

Čeprav so še na začetku poletne sezone po prvem valu epidemije obupano preštevali prazne sobe, so na Hrvaškem od 1. do 16. avgusta našteli 1,8 milijona prihodov in 12,9 milijona prenočitev. To je 64 odstotkov rezultata, ki je bil ustvarjen v istem obdobju turistično rekordnega lanskega leta oziroma celo 70 odstotkov, ko je govor o številu prenočitev.

Tudi v prvih dveh avgustovskih tednih je največ gostov prišlo iz Nemčije, celo nekoliko več kot lani. Sledijo domači gosti s kar 22-odstotno rastjo, na tretjem mestu pa so že Slovenci – pri južnih sosedih jih je počitnikovalo šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Največ prenočitev so našteli v Istri.

Sorodna novica Potniki iz Hrvaške v Avstrijo le z negativnim izvidom testa na covid-19

Naval na testiranja

Skrbijo pa jih odločitve drugih evropskih držav. Italija od sredine prejšnjega tedna zahteva opravljanje testa na covid-19 od potnikov, ki so bili na Hrvaškem, od ponedeljka pa negativen test na covid-19, ki ni starejši od 72 ur, zahtevajo tudi Avstrijci.

Zaradi takih odločitev so vrste za testiranje na Hrvaškem vse daljše, v ta namen pa odpirajo še nove ambulante. "Delamo vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, dnevno imamo kapacitete za približno 500 vzorcev," je delovanje laboratorija na oddelku za mikrobiologijo zagrebškega zavoda za javno zdravje Andrija Štampar opisala namestnica direktorja Sandra Šikić, poroča HRT.

Več kot polovica testiranih pretekli konec tedna v Zagrebu so bili turisti, delovni čas ambulant v tamkajšnjih zdravstvenih domovih pa so raztegnili na 12 ur.

Do sredine avgusta je bilo na Hrvaškem testiranih tudi 1266 tujih državljanov – največ je bilo Nemcev (255), Italijanov (136), Britancev in Črnogorcev (94), Srbov (84), Američanov (67) ter Avstrijcev (65). Med njimi je bilo 55 vzorcev pozitivnih.

POMEMBNO!

Sodeč po seznamu, objavljenem na uradni vladni spletni strani o novem koronavirusu, je testiranje najcenejše v Slavoniji, kjer je treba zanj odšteti 500 kun (66 evrov), najdražje pa v Dubrovniku, kjer stane tudi 1500 kun (200 evrov).

Sorodna novica Gantar: "Smo enotnega mnenja glede karantene za povratnike iz Hrvaške brez izjem"

Odvzem brisa na Kvarnerju

Da bi pomirili turiste, nove ambulante odpirajo tudi na obali. Samo v Primorsko-goranski županiji so odprli štiri – na Krku, Rabu, Cresu in Lošinju.

"Na ta način smo testiranje omogočili tudi tistim, ki so na svojo turistično destinacijo odšli s trajektom. Če bo potreba, bomo število mest za jemanje vzorcev še povečali," je dejal regijski epidemiolog Dobrica Rončević.

"To je pomembna stvar za goste, ki se želijo testirati na Hrvaškem, da se jim ni treba voziti vse do Reke. Že prvi dan smo testirali 54 ljudi, vsi rezultati so bili negativni," je pritrdil tudi župan Cresa Kristijan Jurjako.