Zapuščeni vrtec v vasi Kopači. Foto: Reuters
Zapuščeni vrtec v vasi Kopači. Foto: Reuters
Merjenje sevanja .... Foto: Reuters
Merjenje sevanja .... Foto: Reuters

Maja je na male zaslona prišla serija Černobil, ki orisuje dogajanje po 26. aprilu 1986, ko je v jedrski elektrarni izbruhnila eksplozija – predvsem čiščenje, omejevanje vsesplošne škode, ki jo je povzročilo sevanje, pa tudi preiskavo, ki je stekla pozneje.

40-odstotni porast rezervacij

V nekaj tednih po začetku predvajanja omenjene serije je povpraševanje po turističnih aranžmajih, ki bi obiskovalce popeljali v neposredno bližino prizorišča nesreče, drastično poskočilo. Samo v eni agenciji izmed številnih, ki vozijo turiste v Pripjat, danes mesto duhov, kjer je nekoč živelo okoli 50.000 ljudi, večinoma zaposlenih v nuklerarki, Černobil in bližnji Kopači, opažajo 40-odstotni porast rezervacij za potovanja v bližino jedrske elektrarne.

Vodja agencije SoloEast tours Sergij Ivančuk je tako za Reuters pojasnil, da se je povpraševanje za angleško govoreče vodene ture (te stanejo okoli 100 dolarjev) že v maju povečalo za okoli tretjino, še več pa je zanimanja za potovanja v juniju, juliju in avgustu.

Po Pripjatu se danes (poleg turistov) sprehajajo le potepuški psi in divje živali. Foto: Reuters
Po Pripjatu se danes (poleg turistov) sprehajajo le potepuški psi in divje živali. Foto: Reuters

Od Pripjata do Černobila

Podobno opaža tudi lastnik agencije Chernobyl Tour Jaroslav Jemeljanenko, ki pojasni, da njegova enodnevna tura vključuje vožnjo z avtobusom od Kijeva do Černobila, kjer si lahko turisti ogledajo zapuščeno mestece, pokosijo v edini restavraciji v kraju in si ogledajo spomenike žrtvam, pa tudi zloglasni četrti reaktor, ki ga od leta 2017 pokriva ogromna 105-metrska jeklena kupola, na koncu pa se sprehodijo še po opustelem Pripjatu, poroča Reuters.

Sevanje menda ni problematično

"Vedno več ljudi prihaja, sprašujejo o nesreči, o vsem, kar se je zgodilo, pa tudi o televizijski seriji. Vse bolj jih ta tema zanima," je Reutersu pojasnila turistična vodnica Viktorija Brožko, ki vztraja, da je okolica Černobila povsem varna: "Med obiskom Černobila si izpostavljen približno dvema mikrosievertoma, kar je enako količini, kot bi jo dobili v 24 urah doma."

Slovenska agencija za radioaktivne odpadke sicer kot normalno količino sevanja navaja 0,027 mikrosieverta na uro.