Novo letališče. Foto: Reuters
Novo letališče. Foto: Reuters

To je drugo mednarodno letališče v Izraelu ‒ poleg močno obremenjenega letališča Ben Gurion v Tel Avivu ‒ in bo nadomestilo dosedanji letališči Eilat City in Ovda.

Najprej bo letališče Ramon prevzelo vse domače polete iz Tel Aviva in Haife, ki jih opravljata domači letalski družbi Arkia in Israir. Sčasoma pa bo lahko sprejelo tudi velike letalske prevoznike z vsega sveta.

Novo letališče je dobilo ime po Ilanu Ramonu, prvemu izraelskemu astronavtu, ki je umrl v nesreči ameriškega raketoplana Columbia leta 2003. Po podatkih s spletne strani bo lahko sprva sprejelo do dva milijona potnikov na leto, do leta 2030 pa naj bi to številko povečali na 4,2 milijona.

Slovesnosti se je udeležil celotni državni vrh. Foto: Reuters
Slovesnosti se je udeležil celotni državni vrh. Foto: Reuters

Služilo bo tudi turistom v Akabi

Letališče je približno 18 kilometrov oddaljeno od izraelskega letovišča Eilat in sosednjega jordanskega pristanišča Akaba. Vrednost del, ki so se začela leta 2013 in bi morala biti po prvotnih načrtih končana že aprila 2017, je preračunano 395 milijonov evrov.

Predvideno je, da bo letališče Ramon prevzelo tudi lete, ki jih zdaj nizkocenovni letalski prevozniki opravljajo z letališča Ovda 60 kilometrov od Eilata.

Turizem je pomembna gospodarska panoga Izraela. Lani je država z nekaj več kot osmimi milijoni prebivalcev gostila rekordnih 3,6 milijona turistov, kažejo podatki izraelskega ministrstva za turizem. Med turisti so prevladovali Američani, Rusi, Francozi, Nemci in Britanci.