Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Turisti v poplavi ponudb iščejo prvinske dogodivščine, ki jih kanjon divje reke Reke zagotovo ponuja, še toliko bolj zaradi poti, po kateri se bodo obiskovalci odpravljali v Hankejev kanal.

Pot so v navpično steno soteske skozi Hankejev kanal uredili jamarji, ki so globine Škocjanskih jam raziskovali konec 19. stoletja. Zdaj si lepote tega dela kanjona reke Reke lahko prvič ogledajo tudi obiskovalci.

"To ni nova pot, stara je 130 let in v takratnem slogu smo jo tudi obnovili. Hodiš z lastno lučko na čeladi in dejansko poskušaš podoživljati, kako so včasih hodili v jamo," pojasnjuje direktor Parka Škocjanske jame Stojan Ščuka.

Prve obiskovalce bodo v Hankejev kanal peljali 15. februarja, pot pa je primerna le za fizično dobro pripravljene.

Nova pustolovščina v Škocjanskih jamah

Jamarji seveda Hankejev kanal dobro poznajo. Fotografije jamarja in jamskega fotografa Boruta Lozeja najnazorneje pokažejo vso divjo lepoto poti, speljane po ozkih v kamen vklesanih stopnicah in lesenih deskah. Ni primerna za tiste, ki se bojijo višine in teme. Za kilometer in pol dolgo pot so potrebne kar tri ure. In zakaj se je vredno odpraviti na jamsko pustolovščino globoko v temo in mraz?

"Zato da doživiš Škocjanske jame kot svetovno dediščino v pravem pomenu besede," je jasen vodja strokovne službe v parku Borut Peric.

Letno si bo Hankejev kanal lahko ogledalo le nekaj sto obiskovalcev. Odpravo desetih ljudi bosta spremljala po dva jamska vodnika.