Stolpnica je narejena iz nerjavečega železa. Foto: Reuters
Stolpnica je narejena iz nerjavečega železa. Foto: Reuters

Arabci imajo za zdaj v lasti 90 odstotkov stolpnice, preostalih deset odstotkov pa si lasti newyorški projektant Tishman Speyer. Oba lastnika sta se zdaj odločila za prodajo znamenitega nebotičnika, v katerem so pisarne in ni odprt za javne oglede. Pogodbo sta predala nepremičninskemu podjetju CBRE, od koder so sporočili, da je zanimanje za zgradbo izjemno in da dobivajo ponudbe z vseh koncev sveta.

Stolpnico arhitekti ocenjujejo kot eno najlepših v mestu, če že ne najlepšo. Bogataši iz Abu Dabija so jo kupili leta 2008 in zanjo plačali 800 milijonov dolarjev. Prodajna cena ni znana.

Nekaj mesecev najvišja zgradba na svetu

Stolpnica, ki stoji na 42. ulici na Manhattnu, je bila od leta 1930 do leta 1953 sedež avtomobilskega podjetja Chrysler. Tedanji glavni izvršni direktor podjetja Walter Chrysler je želel zgraditi najvišjo zgradbo na svetu, kar mu je za kratek čas tudi uspelo.

77-nadstropni zaščiteni objekt, zgrajen v slogu art decoja, je bil nekaj mesecev namreč celo najvišji na svetu, dokler leta 1931 niso dokončali gradnje Empire State Buildinga.

Chryslerjeva stolpnica v višino meri 319 metrov, Empire State Bulding pa 443. Empire State Building je sicer danes šele 28. najvišja zgradba na svetu in 6. najvišja v ZDA.