Foto: Reuters
Foto: Reuters

Različni kraji, različna pravila. V Genovi dopuščajo kopanje v morju, toda s sončenjem še ne bo šlo. Ponekod že uvajajo mestne mobilne aplikacije, prek katerih je treba rezervirati celo mesto na divji plaži. Toda ne v jadranskem Riminiju, kjer so na pesek pred hotele – zaradi prepovedi gibanja med deželami do 3. junija – včeraj legli samo domačini. "Lepo je, a nenavadno. Sem iz Riminija, zato sem vajena senčnikov," je povedala tamkajšnja prebivalka Eleonora Nanni.

Prvi kopalci so se pojavili tudi ob morju petičnega Positana in Amalfija – toda uradno so plaže v Kampanji še zaprte. Drobni otok Ventotene pod Rimom, ki živi skoraj izključno od turizma in med epidemijo ni zaznal niti enega primera novega koronavirusa, pa od turistov že zahteva zdravstveni potni list z največ teden dni starim potrdilom, da prišlek ni okužen. "Turisti se bomo morali pred prihodom testirati, da ne bi prinesli virusa," je pojasnil župan občine Ventotene Gerardo Santomaoro.

O podobnih potrdilih razmišljajo tudi na Sardiniji. Na Siciliji medtem kopalce opozarjajo na varnostno razdaljo, recimo na priljubljeni mestni plaži Mondello v Palermu.

Vlada v Rimu naj bi po vsej Italiji angažirala 60.000 brezposelnih prostovoljcev, da bi poleti pri tem pomagali policiji in redarjem.

Vikendaši z juga Sicilije pa so na plaži v bližini Agrigenta včeraj srečali skupino 70 prebežnikov, ki so nezakonito s čolnom pripluli iz Tunizije. Policija jih je polovila po okoliških cestah. Število migrantskih prihodov v Italijo sicer letos znova raste, maja so jih zaznali več kot tisoč.

Na italijanskih plažah vse več ljudi