Foto: Reuters
Foto: Reuters

Edino, kar pri tej zgodbi drži, je, da je voda v beneških kanalih zdaj čistejša, kot je bila desetletja. Ker je promet s čolni in ladjami v večjem delu zamrl, je razlika očitna.

Sorodna novica Ustavitev življenja prinesla čistejši zrak in bistrejšo vodo

Ni pa res, da bi zdaj turiste zamenjali delfini, opozarja članek v National Geographicu, ki opozarja na to, kako se je v tem času pojavil cel kup viralnih lažnih zgodb, povezanih z živalmi, ki da si zdaj znova jemljejo naravo in svet zase, ko je ta po nekaterih delih kot izumrl.

Delfini v Benetkah so en primer. Kdo je točno vir zgodbe, ni jasno, se pa je vse skupaj začelo na Twitterju, kjer so bile tovrstne objave z "dokaznimi" fotografijami delfinov deležne po več 100.000 všečkov in poobjav, zgodbo pa so začeli nepreverjeno povzemati številni svetovni mediji.

V resnici so bili omenjeni delfini v kanalih posneti na Sardiniji, okoli 800 kilometrov proč od Benetk, na otoku, kjer jih boste tudi sicer pogosto opazili in obstajajo tudi turistične ture za opazovanje delfinov.

Labodi so stalnica – na Buranu

In labodi v beneških kanalih? Nič novega, a niso v Benetkah, ampak na beneškem otoku Burano, od koder fotografije tudi izvirajo. In labodi so na Buranu vedno bili.

Fenomen viralnih fotografij cvetoče favne v času koronavirusne bolezni 19 poudarja, kako hitro se atraktivne govorice v času krize širijo, piše National Geographic. V človeški naravi je, da se delijo objave, ki vzbujajo čustva. In ko smo pod stresom, pozitivni posnetki živali ponujajo nekakšno odrešitev.

Širjenje novic po družbenih omrežjih v sodobnem času je tako intenzivno, je pokazala raziskava iz leta 2016, da lahko sledi povsem enakim modelom kot širjenje epidemije.

V kanalih se znova vidijo ribe. Foto: Reuters
V kanalih se znova vidijo ribe. Foto: Reuters

Tvita ne misli izbrisati

Objavo o "vrnitvi" labodov v Benetke je zakrivila indijska uporabnica Twitterja Kaveri Ganapathi Ahuja, katere objava je bila deležna kar milijon všečkov.

"Nepričakovan stranski učinek pandemije – voda v beneških kanalih je čista prvič po kdo ve koliko časa. Vidijo se ribe, labodi so se vrnili," se bere njen zapis s pripetimi fotografijami.

Ahuja pravi, da je fotografije opazila po družbenih omrežjih in se je odločila, da jih združi v tvitu, pri čemer ni vedela, da so labodi povsem običajni prebivalci Burana.

"Bistvo tvita je bilo zgolj, da delim s svetom nekaj, kar mi je prineslo veselje v teh temačnih časih," je povedala za National Geographic. Nikdar ni pričakovala, da bo njena objava postala viralna. "Za take trenutke si želim, da bi na Twitterju obstajala funkcija 'uredi'."

Kljub temu pa Ahuja tvita ni izbrisala, niti ga ne namerava, češ da je še vedno relevanten, ker je voda v Benetkah resnično bistrejša kot sicer – in to je tisto, kar je bistveno, pravi. Za nameček pa si ne more kaj, da ne bi bila nadvse zadovoljna, koliko všečkov ji je uspelo zbrati. "To je moj osebni rekord in ga ne bi želela izbrisati."