Nekatere države za Nizozemsko uporabljajo izpeljanke imena Holandija. Foto: Reuters
Nekatere države za Nizozemsko uporabljajo izpeljanke imena Holandija. Foto: Reuters

Nova nizozemska turistična strategija bo začela veljati januarja, v njej pa piše, da mora država na novo poiskati svojo identiteto, katere glavna točka je odločitev: na vseh napisih, promocijskem materialu, spominkih in spletnih straneh je treba opustiti ime "Holandija" in dosledno uporabljati le in samo ime Nizozemska, piše Independent. "Nizozemska in Holandija ne smeta biti več sinonima, želimo, da se ime Holandija opusti in se nadomesti z uradnim imenom države. Nekoliko nenavadno je, da smo do zdaj promovirali le majhen del države," so zapisali.

Projekt bo stal 200.000 evrov in je del širše prenove turistične in siceršnje prenove podobe države, ki jo želijo končati pred dvema pomembnima dogodkoma naslednje leto – glasbenim festivalom Pesem Evrovizije, ki ga bo Rotterdam gostil maja, in udeležbo na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu julija in avgusta.

Nizozemski navijači so povsod opazni zaradi oranžne barve. Foto: Reuters
Nizozemski navijači so povsod opazni zaradi oranžne barve. Foto: Reuters

Nizozemska je že predstavila nov logotip – oranžni tulipan je zamenjala s črkama NL, ki pa sta okrašeni tako, da spominjata na tulipan. Logotip je prejšnji mesec predstavila ministrica za trgovino Sigrid Kaag. Spremeniti bodo morali tudi uradno turistično stran države Holland.com in slogan "To je Holandija".

Holandija je ena izmed pokrajin na Nizozemskem, v kateri ležijo najbolj znana mesta v državi, kot so Amsterdam, Rotterdam in Haag.

Deset milijonov več turistov v prihodnjem desetletju

Nizozemci želijo z novo strategijo doseči, da bodo tujci obiskali tudi kakšna druga mesta, ne le Amsterdam, pri tem uporabljali bolj trajnostne oblike turizma in v državi ostali dlje. Maja so napovedali, da bo turistična zveza nehala aktivno promovirati Nizozemsko kot turistično destinacijo, saj so nekatera mesta že prenatrpana s turisti. "Premakniti se moramo od promocije destinacije k upravljanju turizma," so dodali.

Število turistov na Nizozemskem naj bi v naslednjem desetletju samo še rastlo - tako pričakujejo, da naj bi jo leta 2029 obiskalo kar 29 milijonov - za primerjavo: letos jo je 19 milijonov. Še posebej velik naval je na Amsterdam, ki ima milijon ljudi in letno 17 milijonov obiskovalcev.