Zavedajo se sicer, da domači gost sezone ne more rešiti, lahko pa pomaga ohraniti kakšno delovno mesto več.

V napad na rojake. Foto: Pixabay
V napad na rojake. Foto: Pixabay

Kot pravi Blaž Veber direktor kranjskogorskega turizma, bodo na domačega gosta stavili vsi, ne samo Slovenci: "Vprašljiva je že poletna sezona, od domačih gostov ne more preživeti nobena država, kaj šele Slovenija."

A je v tem trenutku to tista rešilna bilka, ki lahko vsaj omili katastrofalno turistično sezono, kot se nakazuje, pa dodaja direktor bohinjske LTO Klemen Langus.

"Zdaj vemo, da bomo vsi – po domače povedano – napadli slovenskega gosta, zato je zelo pomembno, da bomo usklajeni, na kakšen način bomo usklajevali in promovirali, da ne bo prišlo do nepotrebne vojne na tem področju, ampak absolutno težko brez tujega gosta," opozarja.

Sorodna novica Lahko domači gost res reši slovenski turizem? Težko.

Bled v najslabšem položaju

Za odtenek lažje morda dihajo v Bohinju in Kranjski Gori, kjer imajo tudi v normalnih razmerah več kot 30 odstotkov domačih gostov, v izrazito težkem položaju pa je Bled, z le slabimi petimi odstotki.

Domači gost je seveda dobrodošel, pravi Tomaž Rogelj, a brez tujega je Bled na kolenih: "Pametna odprtost meja je v Sloveniji verjetno najbolj pomembna za Bled. In ne samo odprtost meja, ampak tudi dobro delovanje letališč in letalskih družb."

Se pa tudi na Bledu seveda pripravljajo, da domače goste privabijo s paketi z več ugodnostmi – dodatnimi kosili, storitvami in zanimivostmi, npr. z dodatnim prevozom s fijakarjem, pletno.

O zniževanju cen pa za zdaj ne razmišljajo.