Bali vsako leto obišče več milijonov turistov. Foto: EPA
Bali vsako leto obišče več milijonov turistov. Foto: EPA
Ob arhitekturnih presežkih se fotografira mnogo turistov, ob tem pa številni pozabijo na to, da so spomeniki in templji za domačine sveti. Foto: Reuters

kopalkah na Baliju odslej prepovedano.

Številni turisti, ki obiščejo Bali, si na svojem oddihu ogledajo tudi sloveče balijske templje in se ob njih fotografirajo. To velikokrat storijo kar v kopalkah. A zavidljive dopustniške fotografije niso prepričale balijskih oblasti, ki opozarjajo, da je takšno početje na svetih krajih popolnoma neprimerno.

"Turisti, ki se na svetih krajih obnašajo neprimerno in se po templjih sprehajajo kar v kopalkah, so v neverjetnem porastu," so za britanske medije priznali predstavniki balijske policije.

Ogledovanje templjev v kopalkah so zato prepovedali. Balijski guverner Tjokorda Oka Artha Sukavati je za časopis The Guardian ob tem poudaril, da so se za takšne ukrepe odločili, ker si želijo zaščititi templje otoka. "Templje moramo zavarovati, saj so nenadomestljiv spomenik balijske kulture," je dejal.

Poudaril je tudi, da je množični turizem "že dodobra načel neokrnjeno naravo otoka" in da bi morali začeti omejevati dotok turistov na otok. "Turisti so danes tudi zelo drugačni, kot so bili včasih," je še dejal.

Bali pogosto imenujejo tudi "otok tisočih templjev", ki so edinstveni spomenik hindujske kulture. V letu 2017 so v svoje prostore privabili pet milijonov turistov.