Alpe Adria Trail se v Goriških brdih lepo vključuje v razvoj turizma v Brdih, kjer so zelo močni na najrazličnejših dogodkih, festivalih in promociji na splošno. Foto: MMC RTV SLO
Alpe Adria Trail se v Goriških brdih lepo vključuje v razvoj turizma v Brdih, kjer so zelo močni na najrazličnejših dogodkih, festivalih in promociji na splošno. Foto: MMC RTV SLO
Briški del poti. Foto: Alpe Adria Trail
Pot se konča ob Jadranskemu morju. Foto: Alpe Adria Trail
Alpe Adria Trail je v zadnji številki National Geographica vključena med top 10 novih pešpoti. Foto: Alpe Adria Trail
Pot Alpe-Adria je v večji meri speljana po nealpskem območju. Foto: MMC RTV SLO
Pohodniška pot, ki povezuje Avstrijo, Slovenijo in Italijo

"Danes so meje prekinjene, zdaj znamo spet sodelovati in na neki način lahko Alpe Adria Trail označimo tudi za pot miru, na kateri se lahko družimo predstavniki vseh treh narodov." S takimi visokoletečimi besedami so predstavniki niti dve leti stare poti opisali pešpot, ki se je nemudoma uvrstila med tiste "obvezne pohodniške klasike".

Več o Alpe Adria Trail, vključno z razdelanimi etapami, opisi poti in zemljevidi, pa na uradni spletni strani.

Navsezadnje jo je tudi National Geographic v svoji aktualni številki uvrstil med "top 10 novih pešpoti". Alpe Adria Trail je zastavljena s precej dodelanim konceptom "novega načina turizma" - zelenega, aktivnega in zdravega, na kar meri tudi Slovenija.
Pešpot, ki povezuje Alpe z Jadranskim morjem, prečka pa vse od vinogradov Goriških brd in alpskih dolin, kot je Trenta, do vršacev avstrijskih Alp in srednjeveških mest, kot je Krmin, je mišljena kot stičišče ne le treh dežel, ampak tudi treh kultur in treh kulinarik.

SLOVENSKE ETAPE AAT (dolžina, znamenitosti, kulinarika):
- 22. ETAPA: Baumgartnerhöhe (A)-Kranjska Gora (21 km; sedlo Jepca, Srednji Vrh, Hiša Liznjek, cerkev Device Marije Vnebovzete; jed: potica)
- 23. ETAPA: Kranjska Gora-Trenta (18 km; Ruska kapelica, Vršič, Ajdovska deklica; spomenik dr. Julija Kugyja, izvir Soče; jed: ričet)
- 24. ETAPA: Trenta-Bovec (21 km; IC Triglavskega NP, soteska reke Soče, soteska Kršovec, muzej na prostem Ravelnik; jed: bovške specialitete - čompe, skuta, soška postrv, bovški krafi)
- 25. ETAPA: Bovec-Drežnica (21,5 km; slap Virje, slap Boka, rafting na Soči, Drežnica; jed: kobariški štrukelj)
- 26. ETAPA: Drežnica-Tolmin (18 km; kapela na Planici, planina Kuhinja, slap ob Mrzlem potoku, slap Brinta, reka Soča, tolminsko rečno korito, Kozlov rob, Tolminski muzej; jed: sir tolminc)
- 27. ETAPA: Tolmin-Tribil di Sopra (Gorenji Tarbij)(I) (18 km; sotočje, cerkev sv. Daniela, Kolovrat, muzej na prostem Kolovrat; jed: kostanj)
- 30. ETAPA: Breg pri Golem Brdu-Dobrovo (19,5 km; cerkev sv. Andreja v Vrhovljah, naravni kamniti most in kotline soteske Krčnik, Grad Dobrovo; jed: bela polenta, pršut, domače salame, vina, olivno olje, med, sadje)
- 31. ETAPA: Dobrovo-Krmin (21 km; razgledni stolp v Gonjačah, srednjeveški kraj Šmartno, Medana, Krmin; jed: bela vina, pršut, dimljena surova gnjat)
- 36. ETAPA: Lipica-San Dorligo della Valle (Dolina)(I) (20 km; Kobilarna Lipica, Gora Kokoš, gora Veliko Gradišče, dolina Glinščice, Mali Kras, Dolina; jed: olivno olje, lososi)

Na popotovanju se pohodniki ustavljajo pri najrazličnejših izbranih znamenitostih, kot so visokogorska jezera, starodavni gradovi, spomeniki, popotniška znamenja, znameniti hoteli, samostani, cerkvice, parki, avtohtone koče in drugo. Tudi za spanje in jedačo po poti je poskrbljeno. Vse to dela Alpe Adria Trail počasi ne samo za uspešen turistični projekt, ampak uspešen turistični produkt.

Od Kranjske Gore do Trente, od Dobrove do Krmina
Od 43 dobro označenih etap, postavljenih večinoma na obstoječih poteh, jih v Sloveniji leži približno sedem, pri čemer jih je večina dolgih okoli 20 kilometrov ali šest ur hoda.
Pohodniška pot v Slovenijo vstopi na sedlu Jepca na slovensko-avstrijski meji, etape Alpe Adria Traila v Slovenji pa nato vodijo iz Kranjske Gore čez najvišji prelaz v Sloveniji Vršič ter skozi neokrnjeno naravo doline Soče skozi Bovec, doseže Drežnico nad Kobaridom, pri Bregu pa zavije v vinorodni okoliš Goriških brd. Trasa pride na slovensko stran zopet pri Lipici in se nadaljuje preko Kokoši do slovenske meje z Italijo pri Krvavem Potoku.

Idejni vodje so si tudi zamislili, da bi bilo uradno odprtje pohodniške sezone vsako leto na drugi etapi in drugi državi. Letos je ta čast pripadla Goriškim brdom, kjer smo prejšnji konec tedna, kot smo že poročali na naših straneh, lahko prehodili deset kilometrov od Neblega do Gonjač, vse skupaj pa zaokrožili z vzporedno potekajočo tradicionalno prireditvijo Brda in vino.

Briški uvod
Nekaj sto pohodnikov se nas je v nedeljo podalo na pot med vinogradi, nasadi češenj in napol zbledelimi jugoslovanskimi znamenji, pri tem pa smo se ustavljali v vinski kleti Goriška brda, na Gradu Dobrovo ter v Fojani in Imenjah, kjer so Brici ponujali svoje izdelke. Ker so Brda znana po olivnem olju, vinu, medu, frtalji in beli polenti, se je pohodnikom ponujalo to - prihodnje leto vas bodo na odprtju pričakali Italijani iz Furlanije, ki bodo ponujali svoje specialitete.

Če je odprtje sezone pokazalo kaj, je to, da zanimanje za pohodništvo nikakor ne pojenja in da se tovrstnih pešpoti lotevajo mladi in starejši. Alpe Adria Trail je po podatkih pristojnih organizacij do danes prehodilo že več kot tisoč pohodnikov, od Slovencev pa sta pot, ki združuje Alpe z Jadranom, v celoti v 22 dneh prehodila Jože in Metka Vrhunc.

V spodnji galeriji pa še nekaj utrinkov z odprtja pohodniške sezone v Goriških brdih.

Pohodniška pot, ki povezuje Avstrijo, Slovenijo in Italijo