V Bohinju bo potekala kmečka ohcet. Foto: Mitja Sodja, FotoBohinj
V Bohinju bo potekala kmečka ohcet. Foto: Mitja Sodja, FotoBohinj
vasovanje
Etno vikend se je začel z igro Vasovanje. Foto: Mitja Sodja, FotoBohinj
Koper
Sobotni večer bo v Kopru ob polnoči popestril tudi ognjemet. Foto: BoBo

Etno vikend v Bohinju se je že začel z igro Vasovanje, ki je bila prvič izvedena leta 1956, v soboto pa bo v Ribčevem lazu prava Kmečka ohcet s tradicionalnimi običaji, kot so šranganje, poročni sprevod z vozovi in svatovščina. Na poroki se bosta letos poročila Teja in Sašo iz Notranjske.

Kmečka ohcet se bo začela ob 19.30 s slovesom domačih od hčere in šrango. Par se bo poročil v cerkvi svetega Janeza Krstnika. Ohcet se bo nadaljevala s svatovščino na prireditvenem prostoru Pod Skalco. Za plese in povorko bo skrbelo Kulturno društvo Triglav, na zabavi pa bo igralo več ansamblov. Na ohceti pričakujejo 300 obiskovalcev, na celotnem Etno vikendu pa več kot 1.000.

Zaradi številnih cestnih zapor ta vikend organizatorji za prihod do Bohinja priporočajo pot preko Soriške planine. Obiskovalci pa lahko pridejo do Bohinja tudi po stari cesti, čez Kropo in Podnart ali Blejsko Dobravo. "Stara cesta je čisto v redu, pot čez Soriško planino pa je fantastičen izlet," je poudaril vodja prireditve Jure Sodja.

Na Veliko planino s harmoniko
Prijetno toplo in suho vreme bo ta vikend številne planince privabilo tudi v gore. Družba Velika planina se je zato odločila, da na Veliko planino ta vikend povabijo harmonikarje. Tako tistim, ki bodo svoj meh raztegnili že pri spodnji postaji nihalke v Kamniški Bistrici, podarijo povratne vozovnice za nihalko in sedežnico. Tistega, ki bo kakšno vižo zaigral tudi na vrhu pri gostišču Zeleni rob na Veliki planini, pa čaka brezplačna enolončnica.

19. Anin sejem
Zanimivo bo tudi v Višnji Gori, kjer prirejajo 19. Anin sejem. Organizatorji za drugi oziroma sobotni sejemski dan pripravljajo koncert Višnjegorskih fantov z gostjo Manco Pirc in nato na Mestnem trgu še večerni zabavni program. Sejem bo vrhunec sicer dosegel v nedeljo, ko se bodo do 13. ure zvrstili še program za otroke, obisk žužemberških vitezov in Martina Krpana in nastop lajnarja. Višnjegorci obljubljajo tudi pestro sejemsko ponudbo, obisk konjenikov in konjskih vpreg, obisk starodobnih avtomobilov in motorjev, obisk ivanških kulčarjev ter pokušino polžev. Odigrali bodo tudi odlomke iz znane Jurčičeve Kozlovske sodbe v Višnji Gori, so sporočili prireditelji.

V Ljubnem ob Savinji bo v okviru Flosarskega bala potekalo razdiranje kope za oglje, zanimiv pa bo tudi Flosfest 2016, na katerem bodo MI2, Pop Design, Crvena Jabuka in Magnifico.

Rumena noč v Kopru
Pestro bo tudi na Obali, kjer se začenja vrhunec poletne sezone, do nedelje pa se bo v okviru Rumene noči odvijal pester zabavni program, so zapisali v sporočilu za javnost. Med številnimi nastopajočimi bodo na različnih lokacijah nastopili Eskobars, Bluesback, Pero Lovšin s Španskimi borci, Kingston, Tulio Furlanič, Rok´n Band in številni drugi. Sobotni večer bo ob polnoči popestril tudi ognjemet. Pestro bo tudi športno dogajanje na Semedelski cesti v okviru parka vodnih športov Active Koper, kjer se je možno preizkusiti v različnih vodnih športih.