Turistični delavci bi radi uvrstili Ljubljano na redni itinerar petičnih turistov. Foto: BoBo
Turistični delavci bi radi uvrstili Ljubljano na redni itinerar petičnih turistov. Foto: BoBo
Turisti na Bledu. Foto: BoBo

Ali, povedano drugače - kaj vse bi naši turistični delavci na primer naredili za hollywoodskega igralca ali arabskega šejka?

O naravnih lepotah ne gre dvomiti, bi se pa morali po mnenju poznavalcev turistični delavci za prestižno ponudbo, ki bi zadovoljila vse muhe malo bolj razvajenega gosta, bolje povezovati in sodelovati.

Slavni igralec Tom Cruise naj bi na začetku septembra predčasno zapustil Črno goro, ker osebje nekega hotela ni želelo odpovedati gostoljubja vsem drugim gostom, da bi lahko razvajeni zvezdnik v hotelu užival sam. Ali bi taki želji ustregli naši hotelirji?
"Dejstvo je, da imamo v hotelu veliko stalnih gostov, in glede na njihovo zvestobo in lojalnost imajo seveda prednost pred vsemi drugimi aranžmaji. Če bi prišlo do rezervacije dovolj zgodaj in bi lahko tako zadevo skoordinirali, pa bi ustregli takšnim gostom," pove Fedja Pobegajlo, izvršni direktor podjetja Sava Hoteli Bled.

Kako zapraviti milijon?
Ob tem se velja vprašati tudi, ali bi lahko denimo pregrešno bogat arabski šejk pri nas v enem tednu zapravil milijon evrov? "Seveda, da lahko, odvisno, koliko žen ima in kaj bodo nakupovale in kolikokrat bi najele letalo, da jih pelje sem in tja. Koliko izletov bi naredile iz Ljubljane. Za njih smo pripravljeni tudi Emporium odpreti za celo noč," razlaga Verica Leskovar iz Zavoda za turizem Ljubljana.

A turistični ponudniki - tako menijo strokovnjaki - bi pri večdnevnem razvajanju petičnega gosta v različnih krajih morali veliko bolje sodelovati. "Sicer bi se dalo organizirati, vendar menim, da bi bilo veliko dela. A v Sloveniji že bivajo taki gosti - kot smo že rekli - šejki, zelo bogati ljudje, v zadnjem času iz Rusije in pa z Bližnjega vzhoda, tako da jaz verjamem, da ta turizem v Sloveniji že teče, pa je mogoče le malo skrit," je prepričan Peter Misja s Turistične zveze Slovenije.

Ljubljana kot središče
"Konec koncev si vsi želimo, da bi Ljubljana postala neko središče, od koder lahko goste odpeljemo v Benetke in na Dunaj, ne pa da je Ljubljana samo mesto, kjer gredo gostje mimo," pa dodaja Matej Valenčič iz agencije Imperial Travel.

Prav zato so se pretekli teden zbrali vsi, ki kaj veljajo v našem turizmu, in predstavili novo turistično ponudbo z imenom Luksuzna Slovenija.

Več pa v spodnji videonovici.

Luksuzni turizem: Je Slovenija pripravljena na obisk bogatih?
Luksuzni turizem: Je Slovenija pripravljena na obisk bogatih?