Foto: Uradna spletna stran dogodka
Foto: Uradna spletna stran dogodka

Eden od najtežjih in najbolj ekstremnih rekreativnih pohodov pri nas, dolg kar 64 kilometrov, poteka po znameniti Roški pešpoti.

Po najbolj gozdnatih in neobljudenih predelih Kočevske jo je že pred več kot 40 leti začrtal Anton Prelesnik, prav te dni je izšel tudi njegov vodnik po njej.

Pohod po osrčju skrivnostnih gozdov, mimo pragozdov in opuščenih kočevarskih vasi je letos privabil več kot 2.100 udeležencev iz Slovenije in tujine. Tisti, ki so prehodili celotnega, so se nanj odpravili že pred peto uro zjutraj, na izhodišče ob Kočevskem jezeru pa so se vrnili pozno popoldne.

Adrenalinsko doživetje

Pohod sicer skupaj organizirajo društvo Po medvedovih stopinjah, Zavod Kočevsko, Zavod za gozdove, občina Kočevje ter tamkajšnji Zavod za turizem in kulturo.

Tomi Gavranič, eden izmed pobudnikov pohoda iz društva Po medvedovih stopinjah, pravi, da želijo udeležencem letos že šestič ponuditi nekaj res adrenalinskega.

"To je najtežji pohod v Sloveniji, to je 64 kilometrov, to je 2.300 metrov višinske razlike, tako da se pohodniki namučijo, uživajo in se nato vrnejo," je povedal Gavranič.

Med tokratnim pohodom je bilo v neposredni bližini Žage Rog na vstopu v pragozd Rajhenavski Rog slovesno odprtje lesenega portala, ki z obliko nakazuje na zavezanost k varovanju narave. Portal je odprl predsednik republike Borut Pahor, ki je pohodnike tudi nagovoril.