Eden od velikanskih jugoslovanskih spomenikov, ki jih imajo mnogi za 'grdo lepe'. Foto: Wikipedia
Eden od velikanskih jugoslovanskih spomenikov, ki jih imajo mnogi za 'grdo lepe'. Foto: Wikipedia
'Obglavljeni' Martin Luther King v Ohiu. Foto: CNN

Čeprav so masivni betonski spomeniki za številne, od fotografov do navdušencev nad socialistično arhitekturo, eni najbolj fascinantnih na svetu, lepote v njih več kot očitno ne vidi CNN.
"Spomeniki, ki jih je v 60. in 70. letih naročil nekdanji jugoslovanski diktator Josip Broz - Tito, da bi z njimi zaznamoval prizorišča bitk iz druge svetovne vojne, so surove betonske skulpture, ki so se ohranile tudi na bolj odročnih lokacijah po vsej nekdanji državi," so zapisali pri CNN-u.

Kot navaja ameriška stran, Titovi spomeniki "spominjajo na po poljih raztresene dele porušenih sovjetskih stanovanjskih blokov, a če nič drugega, zaznamujejo vsaj konec dobe vojnih spomenikov konjenikov s sofisticiranimi pokrivali na glavah."

Jezni Belorus v skali
Na CNN-ovem seznamu se je znašel tudi beloruski Spomenik hrabrosti - predimenzioniran, v skalo vklesan portret "jeznega Belorusa" (CNN navaja tudi možnost, da bi lahko bil samo "zaprt") -, postavljen v čast obrambi beloruskega mesta Brest in sovjetski zmagi v drugi svetovni vojni.

Potem je tu še londonski "Pogovor z Oscarjem Wildom", "spomenik, ki je videti kot krsta, iz katere se dviga staljeni pisatelj". "Wilde bi verjetno imel kaj povedati o tem spomeniku, ki je bil sicer zgrajen dobronamerno, a je bila izvedba grozljiva," so zapisali pri CNN-u.

Obregnili so se tudi ob ogromni bronasti spomenik afriškemu preporodu v Dakarju, ki je višji od newyorškega Kipa svobode in katerega cena gradnje je v senegalski prestolnici izzvala proteste. Visoko mesto na seznamu zavzemata tudi replika Stonehengea v ameriški zvezni državi Washington (spomenik v čast žrtvam druge svetovne vojne) in kip Martina Luthra Kinga v Toledu v Ohiu, na katerem je borec za pravice temnopoltih "videti, kot da bi mu nekdo večkrat odrobil glavo".

"Neposrečeno" rusko darilo ZDA
Spomenik ustanovitve severnokorejske Delavske stranke v Pjongjangu v obliki treh ogromnih betonskih rok, si je mesto na seznamu prav tako prislužil s predimenzioniranostjo, medtem ko se Američanom ne zdi primeren spomenik žrtvam 11. septembra, ki ga je ZDA podarila Rusija. Spomenik, ki so ga "raje zakopali v odročen kotiček New Jerseyja", nekatere preveč boleče spominja na rušenje dvojčkov, spet drugim pa se zdi, da je videti kot "ogromna vagina".
Spomenik papežu Janezu Pavlu II. v Rimu ima drugačne težave - kritiki so ga označili za "greh", ker da bolj kot na papeža spominja na "Benita Mussolinija, ki skuša ugrabiti mladoletnega otroka".

Nelaskavi poklon Jacku
Pozlačen, 70 metrov visok spomenik nevtralnosti v Ašhabatu, glavnem mestu Turkmenije, je bil zgrajen v središču mesta v čast zdaj že pokojnega voditelja Saparmurata Nijazova, zgornji del pa se je vrtel. Po smrti "očeta vseh Turkmenov", Turkmenbašija, kot je sam sebe oklical Nijazov, so spomenik preselili v predmestje, se ne vrti več, je pa višji za 18 metrov.
In še zadnji na seznamu - spomenik Michaelu Jacksonu v Londonu, ki ga je britanski mogotec Mohamed Al Fayed v čast svojemu prijatelju postavil na nogometnem igrišču Fullhama. Ko je Fayed klub prodal, so preselili tudi kip, ki "je videti kot parodija na številne plastične operacije kralja popa".