Death Horse Point State Park, kjer sta svoj konec dočakali Thelma in Louise. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Death Horse Point State Park, kjer sta svoj konec dočakali Thelma in Louise. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V kalifornijskih vinogradih - prizor iz filma Stranpoti (Sideways).
Aljaška divjina. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Avtobus na koncu Stampede Traila, kjer je svoj konec dočakal nesrečni Chris McCandless. Foto: Wikimedia
Veličastni aljaški park Denali. Foto: Wikimedia
Ikonični sklepni prizor Thelme in Louise.
Bryce Canyon, Utah. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Goli v sedlu - ultimativni road trip film.
Taos Pueblo v Novi Mehiki - postanek na poti Golih v sedlu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Grand Canyon - noben obisk ZDA ne gre brez njega. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Katere so torej tiste velike ameriške vožnje, v katerih se cesta zlije s pokrajino v prepoznavno telegenično celoto? Od prostranih rdečih skalnatih puščav jugozahoda do aljaške divjine - vsaka izmed teh poti ujame dušo filma, ki ga je dotična pokrajina navdihnila in mu dala svojevrsten pečat.
Kalifornijska vinska pokrajina (Stranpoti)
Povzetek filma:
Ta komedija režiserja Alexandra Payna sledi prijateljema Milesu (Paul Giamatti) in Jacku (Thomas Haden Church) na potovanju po eni manj obljudenih območij kalifornijske vinske pokrajine, Santa Ynez Valley. Stranpoti so prelomne tudi zato, ker gre za prvi filmski hvalospev ameriškemu vinu.

Vrhunci poti: Šest mest doline Santa Ynez, večinoma postavljenih vzdolž ceste 101. Od Santa Marie, Buelltona do Santa Yneza: 41 milj.
Držite se scenarija: Da bi šli po stopinjah nenavadnega filmskega dvojca, začnite v vinarni in vinogradu Foxen v Santa Marii, kjer Miles in Jack skrivoma znova napolnita svoje kozarce, ko točaj ne gleda. Nadaljujte južno do Buelltona, da lahko še sami preizkusite Milesova priljubljena prekajena in na žaru pečene račje prsi z marelično-ingverjevo omako ($ 25,95) v restavraciji Hitching Post II. Po večerji se sprehodite do Days Inn Buelltona in prespite, kot sta fanta - zajtrk vključen. Nazadnje se zapeljite še do Santa Yneza, izhodiščne vasi za nacionalni gozd Los Padres, kjer se lahko sprehodite po tamkajšnjih slavnih pešpoteh.
Še globlje: Na stranskih poteh Santa Barbare lahko še najbolje odkrijete vrhunce Stranpoti z njihovo vinsko turo Deluxe Backroads, na kateri obiščete štiri vinograde in vinarne, vključno s tistimi iz filma (ture stanejo od 149 ameriških dolarjev dalje). In ko se želite pretegniti, se zgledujte po Lanceu Armstrongu (ki je nekoč treniral na teh gričih) in se podajte na cesto s kolesom.

Velika aljaška divjina (V divjino) - pionirski duh, ki je stoletja vodil Američane pri raziskanju novih meja.
Povzetek filma: Sveži diplomant Christopher McCandless (Emile Hirsch) razda vse svoje premoženje in prihranke ter se poda na dveletno popotovanje, ki se konča v odročnem delu aljaške divjine.
Vrhunci poti: Po potovanju čez zahod ZDA se McCandlessova odisejada konča na aljaškem Stampede Trailu, blizu narodnega parka Denali. Od Fairbanksa do Wonder Laka v Denaliju: 204 milj.
Držite se scenarija: "Zdaj hodim v divjino," je zapisal Chris McCandless na svoji zadnji razglednici iz Fairbanksa. Če hočete sami raziskati aljaško divjino, najprej prevozite slikovito tri in pol ure dolgo pot po cesti George Parks do Denalija - prostranega parka, v katerem domujejo grizliji, severni jeleni, gorske ovce in veličastni Mt. McKinley. Po vhodu v park skočite na avtobus do Wonder Laka, kjer se lahko sprehajate sredi ene najveličastnejših in osupljivih pokrajin Severne Amerike.
Še globlje: McCandlessova pustolovščina je vzbudila zanimanje za Stampede Trail, kamor romajo pohodniki v iskanju avtobusa 142, zapuščenega avtobusa, kamor se je zatekel in umrl McCandless. Če raje ne bi šli tja na svoje, se lahko pridružite City Discoveryju na njihovi štiriurni vodeni turi s štirikolesniki.

Kanjonska dežela Utaha (Thelma in Louise) - v iskanju svobode v prostranstvih Utaha.
Povzetek filma: Prijateljici Thelma (Geena Davis) in Louise (Susan Sarandon) zapustita enolični vsakdan in se podata na cesto, kjer se njuno popotovanje spremeni v beg pred zakonom - na koncu izbereta svobodo pod svojimi lastnimi pogoji.

Vrhunci poti: V sklepnem, počasnem prizoru se Thelma in Louise s svojim kabrioletom poženeta prek roba arizonskega Grand Canyona. A režiser Ridley Scott je vse puščavske prizore v resnici posnel v Utahu, natančneje, v narodnem parku Canyonlands in državnem parku Dead Horse Point. Od Bryce Canyona do Dead Horse Pointa (oboje Utah): 287 milj.
Držite se scenarija: Če bi se držali itinerarija Thelme in Louise po majcenih mestih zahoda, bi znala biti pot občasno dolgočasna - razen če ne načrtujete na poti pobrati mladega Brada Pitta, seveda. Raje prevozite pot med dvema nepozabnima utaškima kanjonoma - začnite v nacionalnem parku Bryce Canyon na jugozahodu. Bryce je dom zunajzemeljskih oranžnih skalnih formacij, za katere se zdi, da se njihovi barva in oblika spreminjata iz minute v minuto. Za polni učinek se podajte v kanjon. Od Brycea krenite severovzhodno mimo Canyonlandsa do Dead Horse Pointa, kjer je bil posnet zadnji prizor Thelme in Louise. Canyonlands in Dead Horse Point ponujata nasprotna razgleda na veličastni prepad. Malce spominja na Grand Canyon, a brez množice turistov in smoga, ki priveje vse iz Los Angelesa.
Še globlje: Skozi celo letošnje leto dogodki po ZDA zaznamujejo 20. obletnico filma. V Washingtonu, denimo, bo neprofitna organizacija Women in Film & Video 14. septembra gostila posebno projekcijo z Geeno Davis kot gostjo.
Route 66 (Goli v sedlu) - po cesti, ki je rodila ameriški road trip, kot ga poznamo danes.
Povzetek filma: Jug in jugozahod oživita, medtem ko Wyatt (Peter Fonda) in Billy (Dennis Hopper) odkrivata sebe in Ameriko v tej popkulturni klasiki iz 60. let.
Vrhunci poti: Sledite stari Route 66, ki se na številnih mestih prekriva z Route 40, od Kalifornije do Louisiane. Od Death Valleyja (Kalifornija), Flagstaffa (Arizona), Taosa (Nova Mehika) do New Orleansa (Louisiana): 2.017 milj.
Držite se scenarija: Velik del Golih v sedlu se dogaja vzdolž Route 66, ki se danes prekriva z I-40. Če začnete, kjer se je filmski dvojec podal na cesto, v Dolini smrti, boste do Flagstaffa morali spet natočiti gorivo. Ustavite se v Brixu, restavraciji in vinskemu baru, kjer vodja kuhinje svoje jedi temelji na lokalnih sestavinah iz regije četveromeje. V Taosu in Las Vegasu (Nova Mehika, ne Nevada!) je bilo posnetih več prizorov (vključno s pojavom še tretjega sopotnika, Georgea Hansona v podobi Jacka Nicholsona). Naredite postanek v Taos Pueblu, impresivni, tisoč let stari indijanski vasici z večnadstropnimi hiškami iz blata, ki je danes pod zaščito Unesca. Nato krenite v New Orleans. Tudi če ne tempirate vašega popotovanja z Mardi Grasom, se lahko tu še vedno naužijete kreolske kulture, vključno z obiskom pokopališča St. Louis, kjer se je končal filmski izlet fantov.

Še globlje: Bi radi še bolj uglasili svojo turo Golih v sedlu s filmom? Preberite si blog velikega oboževalca Mr. Zip66. Blog natančno popisuje celoten film in njegovo traso z Googlovimi zemljevidi, fotografijami ter slikami in videi iz filma.

Prek ZDA: Od Chicaga do Los Angelesa (National Lampoon's Vacation) - klasični družinski road trip.
Povzetek filma: "Zakaj ne letimo? Ker je priti do cilja polovica vse zabave. Saj veš to." Družinske počitnice se zabavno izrodijo, ko se Clark W. Griswold (Chevy Chase) in klan podajo na epsko popotovanje do Walley Worlda.
Vrhunci poti: Film sledi poti Griswoldov od njihovega doma v Chicagu do St. Louisa (Kansas), Grand Canyona (Arizona) in Los Angelesa - 2.408 milj.

Držite se scenarija: Pot Griswoldov je klasično ameriška tura prek države, ki zajame nekaj najpomembnejših atrakcij in mest ZDA. Začnite v Chicagu, kjer vam bo razgledna ploščad Skydeck na Willis Towerju zagotovila ptičjo perspektivo na jezero Michigan z vrha najvišje zgradbe zahodne poloble. Nato se zapeljite do St. Louisa, kjer si oglejte njegov prepoznavni lok Gateway Arch in muzej zahodnega širjenja. Naslednji postanek: Grand Canyon. Prespite v hotelu El Tovar (kjer Clark ni mogel plačati za sobo; danes ta stane 178 dolarjev na noč), nato občudujte razgled z južnega roba. Nazadnje krenite do Anaheima, kjer lahko otroci izkusijo resnični navdih za Walley World - Disneyland.
Še globlje: Chevy Chase dolgo pot od Misurija do Arizone prelomi s stranpotjo do kičastega Cousin Eddieja v Kansasu. V tem duhu obiščite roadsideamerica.com in tam izberite med številnimi kičastimi obcestnimi postanki. Samo v Kansasu imate Truckhenge, podzemni muzej soli in, seveda, največji klobčič niti na svetu.