V Dubrovniku je glede na majhnost kraja veliko hotelov, ki se ponašajo s prestižnimi petimi zvezdicami (na fotografiji razgled na staro mestno jedro s plaže hotela Grand Villa Argentina). Foto: Dubrovnik Hotels
V Dubrovniku je glede na majhnost kraja veliko hotelov, ki se ponašajo s prestižnimi petimi zvezdicami (na fotografiji razgled na staro mestno jedro s plaže hotela Grand Villa Argentina). Foto: Dubrovnik Hotels
Dubrovnik
Dubrovnik je nesporno eden najlepših biserov Jadrana, česar se zaveda tudi vse več slavnih obrazov. Foto: MMC RTV SLO
Eva Longoria in Tony Parker sta se takole sprehodila po Stradunu, med drugim pa sta obiskala tudi Šibenik in Hvar. Foto: Jutarnji list
Razkošje za petičneže v hotelu Rixos Libertas. Foto: Dubrovnik Hotels
Hotel Villa Dubrovnik je po treh letih obnove spet odprl vrata gostom z globokimi žepi. Foto: Villa Dubrovnik

Dubrovnik je mesto nesporne lepote in bogate zgodovine, ki očara tudi s prebivalci, "gosparji", ki zelo spominjajo na pozitivno arogantne Parižane, izrazito ponosne na svojo kulturo in na tisto, kar se skriva za stoletnimi zidovi, ugotavlja Grgo Zečić v Jutarnjem listu.

A če so Dubrovčani podobni Parižanom, zakaj Stradun ni nekakšna poletna različica Elizejskih poljan ali vsaj "azurnega" St. Tropeza? Kaj Dubrovnik sploh ponuja gostom, "urbani svetovljanski klienteli z globokimi žepi"? Vsaka ženska (ali moški) ve, da je sproščeno poletno ozračje najbolj ploden teren za odličen šoping, a kaj gostje, ki so letos preskočili Cannes ali Capri, lahko najdejo v Dubrovniku?

Če zanemarimo izobilje trgovinic s spominki, precenjene pice in raznobarvna vedrca koktejlov, s katerimi vsak večer naokrog hodijo mladi turisti v iskanju zabave, je Dubrovnik to sezono končno ponosno pokazal adute svoje "lifestyle" ponudbe za izbirčne goste, željne estetskega hedonizma.

Seveda, bilo bi idealno, če bi Stradun zavzeli Chanel, Prada ali Louis Vuitton, kamor bi z veseljem stekli bogati lastniki jaht, ki v paniki iščejo priveze pred starim mestom, kjer je vsak večer "parkiranih" najmanj deset luksuznih plovil, daljših od 35 metrov, piše Zečić. A kot najmočnejši modni adut izstopa trgovina s konceptom Maria Dubrovnik. Lastnica Marija Obrvan pravi, da so stranke, ki prihajajo z najrazličnejših koncev sveta, od Moskve do Sao Paula, vedno pozitivno presenečeni nad tem modnim odkritjem. Po sproščeni večerji in najboljših koktejlih v mestu, ki jih menda strežejo v (pre)cenjeni restavraciji Gil's, se je najlepše sprehoditi nekaj korakov do Marie in izbrati obleko. Morda kar tisto, ki ste jo videli na naslovnici pariškega Vogua?

Svojo trgovino, polno razkošnega nakita, je pred kratkim odprla izraelska oblikovalka nakita Michal Negrin, katere izdelki krasijo tudi slavna vratova Demi Moore in Ume Thurman. Med novosti sezone je tudi Heruc Galeria Villa Dubrovnik, kjer med drugim najdete znamki DKNY ali M Missoni.

A prvo izhodišče petičnežev so luksuzni hoteli. Najboljši primer izvirne ponudbe je Rixos Libertas, kjer takoj zagledate butik domače oblikovalke Ksenije Vrbanić - XD Xenia Design. V istem hotelu so odprli tudi edinstveno restavracijo Lalezar, kjer ponujajo pravo turško hrano, nagnjeno k trendovskemu "fusion foodu".

Tako je obogatena gastronomska ponudba mesta, ki je bila sicer izključno sredozemsko obarvana, čeprav je znano, da so gostje na dopustu vedno nagnjeni k eksperimentiranju s hrano. Po "napornem" šopingu je uživanje turških jedi ob hladnem žganju iz janeža s pogledom na pečine zmagovalna kombinacija za vsakega hedonista. V omenjenem hotelu imajo dolgoročno vizijo destinacijskega turizma: razmišljajo o britanski različici elitnih "vikend paketov" - v petek sedete na letalo v Londonu, odletite v St. Tropez, v nedeljo pa ste že spet doma.

Na drugi strani starega mesta je letos premiero doživela namerno skrita restavracija Pjerin znotraj novega dragulja - hotela Villa Dubrovnik. Tam po posvetu z nutricionistom o večerji na terasi Pjerina lahko takoj zjutraj najamete osebnega trenerja in maserja in ukrenete kaj, da bi preprečili neizogibne posledice pretiranega užitka.

Najboljše "dobre stare" sendviče, in to za borih 19 kun, ponujajo pri Tovjerni Maro, za vegetarijance in vegane pa je pravi kraj restavracija z malce ironičnim imenom: Nishta. Od junija naprej ima Dubrovnik tudi sušibar Satu, ki je v stavbi hotela Palace.

Šibka točka Dubrovnika ostaja pomanjkanje nočnega življenja, zato je do štirih zjutraj živ kar Stradun. A, kot ugotavlja avtor članka, vsak, ki želi poskakovati na uspešnice Moralesa ali Guette, tako ali tako odpotuje raje na Ibizo. Stradun pa je največja modna pista na Hrvaškem, kar se tiče visokih pet in koktajloblekic, po kateri gospodične in gospe suvereno paradirajo po spolzkem kamnu, kot da so se s petami na nogah že rodile.

Stradun so letos že občudovali Eva Longoria, Ralph Fiennes, Gerard Butler, Gabourey Sidibe, John McEnroe, Michael Caine, pa tudi Bill Gates z družino, ki mu je še enkrat uspelo pobegniti že kar razvpitim dubrovniškim paparacom - lani so najodmevneje lovili Beyonce in Jay-Z-ja. V začetku avgusta bo v okviru filmskega srečanja mesto obiskal Morgan Freeman, ki se bo pred tem mudil na filmskem festivalu v Sarajevu. Septembra pa naj bi v okviru posebnega recitala tja prispela John Malkovich in sir Roger Moore.

In čeprav zadnji dve leti veliko primerjajo Budvo in Dubrovnik in ni dvoma, da ima Budva glasnejše in drznejše nočno življenje po relativno nizkih cenah, tudi ni dvoma, da v nasprotju z Budvo Dubrovnika ne izbirajo samo gostje, ampak tudi Dubrovnik pazljivo izbira njih.