Številni se povzpnejo do vrha stolpnice - kljub vročini, visoki vlagi in, no, prepovedi vstopa. Foto: Reuters
Številni se povzpnejo do vrha stolpnice - kljub vročini, visoki vlagi in, no, prepovedi vstopa. Foto: Reuters
Arhitekturni monstrum se dviga nad poslovnim središčem mesta. Foto: AP
Razgled iz zapuščenega stolpa. Foto: AP
Megalomanski vhod z neokorintskimim stebriščem, ki so ga zdaj začele kopirati še okoliške stavbe. Foto: AP

Danes je napol dograjeni Sathorn Unique, s katerega se razteza pogled na tajsko prestolnico in reko Čao Praja, znan kot "stolp duhov" in priljubljena točka lovcev na zapuščene stavbe.

Stolpnica je le ena od vrste ambicioznih gradbenih projektov, ki se jih je Tajska lotila v 90. letih, v zlati dobi svojega gospodarskega razcveta. Urbanisti, vlagatelji in mestni veljaki so si za novo podobo Bangkoka zamislili metropolo, polno bleščečih poslovnih stavb in luksuznih stanovanjskih stolpnic.

Med njimi naj bi izstopal Sathorn Unique, 185 metrov visok betonski orjak s 659 stanovanji in 54 pisarnami, zgrajen na robu starega trgovskega središča Čarernkrung in mednarodnega poslovnega predela Silom-Sathorn.

Za projektom je stal arhitekturni biro Rangsan in Pansit Architecture Co. Ltd. oz. Rangsan Torsuvan, ugledni arhitekt in nepremičninski mogotec, ki je graditi začel še istega leta, kot je zagotovil vso finančno podporo in dovoljenja. Sathorn Unique je bil sploh prvi stanovanjski projekt za sicer takrat vodilni tajski arhitekturni biro in naj bi postal eden najbolj luksuznih v mestu.

Aretacija in kriza ustavili gradnjo
A Rangsana so leta 1993 aretirali, češ da je načrtoval atentat na predsednika vrhovnega sodišča Pramana Čansueja. Izredno sporni primer se je vlekel 15 let, leta 2008 so odločili, da je Rangsan kriv, leta 2010 pa ga je prizivno sodišče oprostilo. A takrat je bilo za "edinstveni" Sathorn Unique že prepozno, saj Rangsan v času sodnih težav preprosto ni mogel zagotoviti finančne podpore za svoje projekte.

Gradnja se je ustavila leta 1997, pri čemer je nemajhno vlogo igrala tudi huda finančna kriza na Tajskem. Leta 1998 se je tajsko gospodarstvo na plečih nespametnih naložb in neplačanih dolgov skrčilo za 10 odstotkov, kolateralna škoda pa so postali tudi številni nikdar dograjeni in uresničeni gradbeni projekti - tudi Rangsanova stolpnica, ki je samo ena od več sto zapuščenih, nikdar zgrajenih bangkoških stavb.

Zlovešča lupina na elitni lokaciji
Sathorn Unique je danes videti še posebej zlovešče, ko se s svojim izpostavljeno in razgaljenim skeletom dviga nad okoliškimi stavbami kot kak postapokaliptični sivi duh. V zapuščene, zaradi visoke vlage vse bolj propadajoče prostore so skvoterji nanesli vrsto bizarnih predmetov, od plastičnih lutk do kraljevih portretov, domačini pa pravijo, da v zapuščenem stolpu straši, saj je bila stavba zgrajena na nekdanjem pokopališču.

Vstop v stolpnico je sicer uradno prepovedan, a to ne preprečuje adrenalinskim navdušencem oz. oboževalcem t. i. ruševinske pornografije (v izvirniku "ruin porn"), da se ne bi povzpeli vse do z grafiti porisanega najvišjega nadstropja (tudi s pomočjo precej preprostega podkupovanja varnostnikov).

Zanimivo je, kot piše tudi revija Uncube, da lupine nesojene luksuzne stolpnice niso porušili, glede na to, da zdaj Bangkok ponovno cveti in da je lokacija, kjer stoji Sathorn, ena najboljših v mestu, ki privablja visokoprofilirane vlagatelje in hotelirje. A stavba naj bi bila še vedno v lasti Rangsanovega sina, ki naj bi jo sicer dal na prodaj za 60 milijonov dolarjev, a za zdaj kupca še ni. Bojda prav zato, ker jih veliko verjame govoricam, da v stolpu straši. Verjetno je k temu pripomoglo tudi, da so decembra lani v 43. nadstropju našli obešenega nekega Šveda.

Sathorn Unique je nedvomno slikovit (in zelo priljubljen) dodatek kaotičnemu, noremu, žurerskemu mestu, v katerem se že tako prepleta cel kup kontrastov, barv in vonjav ter mestu, za katerega, saj veste, kaj pravijo (prosto po filmu Prekrokana noč): "Bangkok, tako kot Las Vegas, zveni kot kraj, kjer se sprejemajo slabe odločitve."