Fantomska piramida nad Pjongjangom. Foto: EPA
Fantomska piramida nad Pjongjangom. Foto: EPA
Neskončno dolga gradnja hotela. Foto: EPA
Notranjost ni videti ... dokončana. Foto: Reuters

330 metrov in 105 nadstropij visoki Hotel Ryugyong (znan tudi kot Fantomski hotel ali Fantomska piramida) buri duhove že četrt stoletja in tisti malce bolj avanturistični turisti, ki so si za svojo naslednjo destinacijo izbrali Severno Korejo, so upali, da bodo letos poleti končno lahko pokukali v ekstravagantno notranjost steklene piramide, ki se prazna dviga v nebo že, tako se zdi, neskončno dolgo.
Reto Wittwer, eden od direktorjev hotelske verige Kempinski, je lani na poslovnem forumu v Seulu, kjer so tudi napovedali, da bo hotel upravljal Kempinski, napovedal, da bo leta 2013 Ryugyong postal "tiskalnica denarja".
"Ta piramidna pošast bo monopolizirala vsa podjetja v mestu. Rekel sem si, da, če se nam kdaj ponudi priložnost, moramo dobiti ta hotel, ker bo postal prava tiskalnica denarja, če se Severna Koreja odpre," je dejal takrat.
A, kot poroča CNN, bo, kot kaže, Ryugyong za zdaj ostal le najvišja nevseljena stavba na svetu (sicer pa 22. najvišja stolpnica na svetu). Po nedavnih napetostih se je veriga Kempinski, ki ima sedež v Ženevi, namreč odločila, da se oddalji od projekta, češ da "vstop na tržišče trenutno ni mogoč".
Gole stene in viseče žice
Da bo hotel res nared do poletja letos, so sicer dvomili številni. Čeprav je futuristična zunanjost res bleščeča in prekrita z dragimi steklenimi ploščicami, napol zgrajena in neopremljena notranjost ni dajala nobenega znaka, da bi bil lahko hotel v kratkem pripravljen za sprejemanje gostov. Redki, ki jim je uspelo (nezakonito) pokukati v notranjost, poročajo o golih betonskih stenah, gradbenih odrih in visečih električnih napeljavah.
Kot smo na naših straneh že pisali, je Severna Koreja Ryugyong zasnovala zato, da bi svet dobil vtis o vse bogatejši in cvetoči državi. Zgrajen naj bi bil leta 1989 in bil najvišji hotel na svetu. Imel naj bi 3.000 sob, sedem vrtečih se restavracij v piramidinem vrhu, vse skupaj pa naj bi po podatkih iz 80. let stalo 880 milijonov dolarjev - ali, povedano drugače, 2 odstotka BDP-ja revne Severne Koreje.
"Najgrša stavba na svetu"
A gradnja se je, baje zaradi gradbenih težav in težav z materialom, zavlekla, leta 1992 pa je bilo odprtje zaradi pomanjkanja sredstev ponovno preloženo.
Leta 1993 so se dela popolnoma ustavila in se nadaljevala celih 15 let pozneje, leta 2008, ko je egiptovska telekomunikacijska družba Orascom, ki je tisto leto od Severne Koreje dobila licenco za mobilne telefone, prispevala 180 miijonov dolarjev za dokončanje steklenega pročelja.
In še kot zanimivost: prav tako leta 2008 je ameriška revija Esquire projekt razglasila za "najhujšo zgradbo v zgodovini človeštva". Utemeljitev? "105-nadstropni hotel Ryugyong je ostuden in dominira pjongjanški mestni veduti kot kaka izprijena severnokorejska različica Pepelkinega gradu." In še: "Celo za komunistična merila je hotel ogabno grd."