Ena bolj prepoznavnih podob Pripjata - zapuščeno zabaviščno kolo z blokovskim naseljem v ozadju. Foto: EPA
Ena bolj prepoznavnih podob Pripjata - zapuščeno zabaviščno kolo z blokovskim naseljem v ozadju. Foto: EPA
V zapuščenih stavbah je ostalo kar nekaj predmetov. Foto: EPA
Opomnik katastrofe. Foto: EPA

Leta 1970 v gozdovih severno od Kijeva zgrajeni Pripjat so imenovali "atomsko mesto", saj je bil zgrajen za nastanitev družin delavcev v jedrski elektrarni Černobil.
Pripjat je bil v tistem času deveto atomsko mesto v Sovjetski zvezi. Sprva so sicer nameravali jedrski reaktor in Pripjat zgraditi le okoli 25 kilometrov od Kijeva, a se je to strokovnjakom zdelo preblizu, zato so ga zgradili 100 kilometrov stran.

Imena ulic so imela, tipično za tisti čas, urbani in ideološki pridih - Leninova avenija, Ulica mednarodnega prijateljstva, Heroji Stalingradske ulice ... pa tudi Ulica Igorja Kurčatova, imenovana po očetu sovjetske atomske bombe, je bila.

Od nesreče v Černobilu (leta 1986) dalje je mesto zapuščeno - evakuirali so ga v dveh dneh. Blokovske stavbe, zabaviščni park, plavalni bazen, hotel, šola, nakupovalni centri, bolnišnica ... vse sameva, na pol razpadlo, zaprašeno, prepredeno s pajčevinami, v njih pa je ostalo prav vse, od gramofonskih plošč in dokumentov do otroških igrač in oblačil. Stanovalci so lahko s seboj vzeli samo nekontaminirane stvari.

V nekaj desetletjih le še ruševine
Pred nekaj leti so bili bloki povsem oplenjeni. Vsi vrednejši predmeti so izginili, celo sedala straniščnih školjk. Ker zgradb nihče ne vzdržuje, so te v zelo slabem stanju.
Strehe puščajo, spomladi so prostori poplavljeni, marsikje pa drevesa rastejo na strehah in celo znotraj stavb. Leta 2005 se je sesul del štirinadstropne šole in predvideva se, da bo večji del mesta čez nekaj desetletij najverjetneje v ruševinah.

Pripjat in okoliška območja še več stoletij ne bodo varna za človeško poselitev. Razpadanje radioaktivnih elementov naj bi namreč do človeku zdrave mere trajalo do 900 let. Mesto je sicer, čeprav je obdano s policijsko zaporo, dostopno in pridobiti dovolilnico za obisk ni zelo težko, a po njem ni varno hoditi brez dozimetra.

Ogledi po mestu duhov
Leta 2005 je newyorški podjetnik David C. Haines ustanovil agencijo za vodene oglede po mestu. Obiskovalce spremlja vodnik, da ne bi kdo kaj poškodoval ali odnesel. Vrata v večino stavb so odprta, da bi tako zmanjšali nevarnost za obiskovalce, čeprav je v nekaterih stavbah preveč radioaktivnega materiala za varen obisk, poleg tega pa vstop v stavbe zaradi nedavnih zrušitev ni več mogoč.

Mesto Černobil, ki leži nekaj kilometrov južno od Pripjata, ima nekaj nastanitvenih možnosti, vključno s hotelom in z gostiščem, v katerih spijo turisti in opazovalci.

Pripjat vzbuja veliko zanimanja tudi med filmarji, avtorji, pisatelji in ustvarjalci videoiger. Tu je bila posneta vrsta dokumentarnih filmov, o Pripjatu so bile napisane rockovke in metalske pesmi, tu se delno dogaja tudi zadnji iz serije filmov Umri pokončno.