Andska lama s čudovito gorsko kuliso za seboj. Foto: Thinkstock
Andska lama s čudovito gorsko kuliso za seboj. Foto: Thinkstock

Srce parka predstavlja Cordillera del Paine na prehodu med subpolarnimi gozdovi in patagonskimi stepami. Park je bil ustanovljen leta 1959 in je danes pod Unescovo zaščito.
Čudoviti krajini, ki privablja nad pohodništvom navdušene popotnike z vsega sveta, dominira masiv Paine, vzhodni izrastek Andov, ki se dramatično dviga iznad patagonskeo stepe. Manjše doline ločujejo spektakularne granitne "bodice" in gore masiva. Tukajšnji klifi so resnično impresivni, in kdor ima to srečo, da Torres del Paine (ki je znan po muhastem vremenu) ujame v soncu, se lahko naužije spektakularnih razgledov.
Bogat rastlinski in živalski svet
Park je prepreden z žuborečimi potoki in prodorno modrimi ledeniškimi jezerci, krasita pa ga tudi bogata flora in favna. Med divjimi cvetlicami najdemo tudi sedem vrst orhidej. Torres del Paine ima sicer štiri vegetacijska območja: patagonsko stepo, predandsko področje grmičevja, listnati gozd in andsko puščavo.
Med živalmi je treba omeniti 15 ptic plenilk, zlasti slovitega andskega kondorja, in nekakšen neuradni simbol parka, andsko lamo (t. i. guanaco).