Čudovita jezera Kolsaj. Foto: flickr
Čudovita jezera Kolsaj. Foto: flickr

Kazahstan je pozornost zunanjega sveta zbudil šele s pomočjo norčavega (nekateri so rekli žaljivega) pogleda na državo, ki jo je v filmu Borat podal Sacha Baron Cohen. A malo je takih, ki so se dejansko podali na lastno pest odkrivat to čudovito in neokrnjeno deželo.

V Lonely Planetu je zapisano, da gre za gospodarsko najnaprednejšo državo izmed "-stanov" in da se Kazahstan po sovjetski dobi predstavlja kot cvetoč in moderen evrazijski narod. Mesto Almati, zeleno trgovsko in družabno središče regije, daje skoraj evropski pridih s svojimi izvrstnimi hoteli, trendovskimi butiki, elegantnimi kavarnami in ulicami z voznim parkom BMW-jev in mercedesov.

Lonely Planet izpostavlja še Astano na severu, ki se naglo spreminja v prestolnico 21. stoletja z edinstveno mešanico islamske, zahodne, sovjetske in futuristične arhitekture.
Ekoturizem
Na obronkih velikih step, po katerih so se nekdaj potikali nekoč nomadski Kazaki, še vedno slavni po svojih jahalnih sposobnostih, Kazahstan predstavlja celo vrsto presenetljivih zanimivosti. Lahko se podate na treking (peš ali s konjem) po veličastni gorski verigi Tian Šan ali po Altajskem gorovju, opazujete plamence na stepskih jezerih ali pa raziskujete skrivnostne podzemne mošeje blizu Kaspijskega morja.
Blizu kitajske meje najdete tudi veličastni kanjon Čarin, ki se lahko po lepoti primerja s kanjoni in skalnimi formacijami ameriškega jugozahoda ali Avstralije. Čudovita so tudi gorska jezera Kolsaj.

Posebni programi ekoturizma omogočajo popotnikom, da na nekaterih najlepših predelih države po ugodni ceni prenočujejo pri vaških družinah.

Ker so popotniki tu še vedno zelo redki, tujca navadno sprejmejo ne kot navadnega turista, ampak s pristno gostoljubnostjo.