Quatar Airways so letalski potniki postavili na sam vrh lestvice svetovnih prevoznikov. Foto: Quatar Airways
Quatar Airways so letalski potniki postavili na sam vrh lestvice svetovnih prevoznikov. Foto: Quatar Airways
Adria Airways
Adria Airways je sedma v vzhodnoevropski regiji. Foto: BoBo

Rezultate je pred nekaj dnevi objavil Skytrax, britanska družba, ki slovi kot največji izvajalec anket med letalskimi potniki, saj vsako leto proučijo nekaj milijonov vrnjenih vprašalnikov potnikov, ki ocenjujejo storitve v več kot 40 kategorijah - najboljša letalska družba, kabinsko osebje, postrežba in zabava na krovu ter še marsikaj.

Potniki so tako odločili, da je v svetovnem merilu najboljša letalska družba Qatar Airways, sledita pa ji Asiana Airlines in Singapore Airlines - te tri se na prvih treh mestih sicer izmenjujejo že zadnja tri leta. Sledijo pa jim Cathay Pacific Airways, ANA All Nippon Airways, Etihad Airways, Turkish Airlines, Emirates, Thai Airways in Malaysia Airlines, ki zaokrožuje deseterico najboljših na svetu.

Adria sedma v vzhodni Evropi
Sestavili so tudi regionalne lestvice najboljših letalskih prevoznikov: najboljši evropski letalski prevoznik je Turkish Airlines, najprepričljivejši mednarodni letalski prevoznik v Severni Ameriki je Air Canada, za domače polete pa tam očitno najbolje poskrbi Virgin America.

V Afriki se je najbolj izkazal South African Airways, v Aziji Asiana Airlines, v Južni Ameriki TAM Airlines, v Srednji Ameriki TACA Airlines, v Avstraliji Virgin Australia, Evropo pa so sicer razdelili še na podkategorije - v severni Evropi je zmagal Finnair, v južni Turkish Airlines, v zahodni Lufthansa, v vzhodni Evropi pa Transaero Airlines. In na vzhodnoevropski lestvici se je znašla tudi Slovenija, saj se je Adria Airways uvrstila na sedmo mesto.

Med nizkocenovniki vodi AirAsia
Za najboljše kabinsko osebje so razglasili člane posadke Malaysia Airlines, najboljšo zabavo med poletom nudi Etihad Airlines, ki ponuja tudi najboljše sedeže in postrežbo v prvem razredu, z najboljšo postrežbo v ekonomskem razredu pa se lahko pohvali Singapore Airlines. Za najboljšega nizkocenovnega letalskega prevoznika v svetovnem merilu so razglasili AirAsia, na evropski lestvici nizkocenovnikov pa je na prvo mesto postavljen easyJet.