LOT bo prestolnici povezoval s šestimi poleti na teden, računa pa tako na poslovne potnike kot na turiste in tiste, ki bodo z njegovo mrežo prek Varšave leteli na bolj oddaljene destinacije. Foto: Reuters
LOT bo prestolnici povezoval s šestimi poleti na teden, računa pa tako na poslovne potnike kot na turiste in tiste, ki bodo z njegovo mrežo prek Varšave leteli na bolj oddaljene destinacije. Foto: Reuters
Varšava
Veleposlanik Poljske v Sloveniji Pawel Czerwinski je prepričan, da bo krepitev neposredne letalske povezave med prestolnicama ključna za odnose med državama. "Državi sta skoraj sosedi, a se kljub temu Poljaki in Slovenci premalo poznamo." Foto: EPA

Kot je na današnji novinarski konferenci na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana povedal vodja letaliških storitev na Aerodromu Ljubljana Janez Krašnja, je bil LOT nekoč že poslovni partner ljubljanskega letališča. Prepričan je, da bo sodelovanje dobro in uspešno, da bo izpolnilo pričakovanja obeh strani in da se bo število potnikov na brniškem letališču povečalo.

Predstavnik prevoznika LOT Polish Airlines Adrian Kubicki je izpostavil, da slovenskim potnikom prinašajo povsem nove letalske priložnosti in dostop do razvejane mreže poletov po vsem svetu. LOT želi postati njihova prva izbira za potovanja v Toronto, New York, Chicago in Peking. Kot je dejal Kubicki, jim tako ne bo več treba potovati prek prenatrpanih in zapletenih velikih zahodnoevropskih letalskih vozlišč.

LOT namerava v prihodnje svojo mrežo poletov še povečevati. Povezava z Ljubljano je ena prvih, ki so jo vzpostavili po, kot je dejal Kubicki, "bolečem, a uspešnem procesu prestrukturiranja". Slovenski trg je za prevoznika zanimiv zaradi poslovnih potnikov in naraščajočega števila turistov. Sočasno s poleti v slovensko prestolnico pa vzpostavlja še letalske povezave z Luksemburgom, Atenami, Bejrutom in Nico.

LOT, ki letno prepelje okoli pet milijonov potnikov in je ena izmed desetih najstarejših letalskih družb na svetu, se ponaša z eno najmlajših flot v Evropi. Vse polete med Ljubljano in Varšavo bo opravljal z letalom bombardier z 80 sedeži.

LOT bo med obema prestolnicama letel ob ponedeljkih, torkih, sredah, petkih, sobotah in nedeljah. Poleg tega Ljubljano in Varšavo trikrat tedensko povezuje Adria Airways. "Adria je naša konkurenca, a hkrati tudi naš partner. Skupaj mislim, da ne bomo imeli težav napolniti letal," je dejal Kubicki.

Veleposlanik Poljske v Sloveniji Pawel Czerwinski je prepričan, da bo krepitev neposredne letalske povezave med prestolnicama ključna za odnose med državama. "Državi sta skoraj sosedi, a se kljub temu Poljaki in Slovenci premalo poznamo," je izpostavil Czerwinski, ki meni, da je poslovnih priložnosti še veliko. Skrbi ga tudi, da na Poljsko kljub njeni pestri ponudbi še vedno prihaja premalo slovenskih turistov.

Prihajajo tudi Grki
Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana se veselijo prihoda tujih letalskih prevoznikov. Letos tako junija pričakujejo še prihod grškega letalskega prevoznika Aegean Airlines, ki bo dvakrat tedensko povezoval Ljubljano in Atene.