Tudi tisti, ki sicer brez spleta ne morejo, se mu na letalu raje odpovejo. Foto: Thinkstock
Tudi tisti, ki sicer brez spleta ne morejo, se mu na letalu raje odpovejo. Foto: Thinkstock
Letalo
Kmalu bo brezžično medmrežje brezplačno, je prepričan Planey. Foto: Reuters

analize.

Le okoli 10 odstotkov potnikov je v zadnjih nekaj mesecih, odkar so nekatere letalske družbe uvedle možnost dostopa do spleta na letalu, izkoristilo to možnost. In zakaj se brezžično medmrežje na letalih ni "prijelo"? Razlog je najverjetneje cena - pri večini letalskih družb, ki svojim potnikom sploh omogočajo uporabo spleta, je treba doplačati povprečno od pet do 13 ameriških dolarjev.

Pri vseh mogočih letaliških dodatkih, ki jih mora potnik (bolj ali manj obvezno) plačati, se večina spletu, dobrini, ki na letalu pač ni nujna, raje odpove. Številni potniki tako raje izkoristijo točke, kjer je dostop do spleta brezplačen (na letališčih, v spletnih kavarnah itd.), čas na letalu pa preživijo kako drugače.

Kmalu bo dostop do spleta brezplačen
Slej ko prej, najpozneje pa do konca leta 2011, letalske družbe za dostop do spleta ne bodo več zaračunavale, je prepričan Michael Planey, ki se ukvarja s svetovanjem omenjenim družbam. Verjame, da bodo brezplačno brezžično medmrežje najprej ponudili manjši, cenovno ugodnejši ponudniki letalskih storitev, da bi s tem pridobili potnike.

Planey je za CNN pojasnil, da trenutno vidi več možnosti, kako bi lahko brezžično medmrežje družbe financirale: lahko se povežejo s katerim od spletnih velikanov, ki bodo financirali stroške v zameno za brezplačno oglaševanje (npr. Google, Verizon); lahko del stroškov krijejo same in nato brezžični dostop vključijo v svoje delo (Planey meni, da bi splet lahko uporabljale npr. stevardese, da se povežejo neposredno s terminali, kadar obstaja možnost, da bodo potniki zamudili povezan polet in podobno); lahko bi dostop do spleta nekako povezali z nakupom vozovnice (če jo uporabnik kupi prek spleta, bo lahko tudi na letalu uporabljal splet) in tako dalje.

Tudi poslovneži neradi doplačujejo
Tudi Anne Banas, predsednica uprave podjetja SmartTravel, pravi, da potniki za tako stvar neradi doplačujejo. Čeprav znesek ni visok, pravi, ljudje vseeno niso pripravljeni razmetavati z denarjem, še posebno če se jim to ne zdi nujno potrebno. "Celo poslovneži, ki večinoma ne gledajo na denar in tudi sicer čutijo stalno potrebo po tem, da so "priklopljeni", se ne odločajo prav pogosto za tovrstna doplačila," je za CNN še dejala Banasova.

Ostaja pa vprašanje, meni Banasova, kako pogosto bi oz. bodo brezžično medmrežje ljudje uporabljali, tudi če/ko zanj ne bo treba več plačevati, saj se potnikom na krajših poletih (pri tem moramo še odšteti čas med vzletanjem in pristajanjem, ko morajo biti elektronske naprave izključene) skoraj ne izplača vklapljati prenosnikov.