Tlačenje prtljage v en kovček je večna nočna mora potnikov na nizkocenovnikih. Foto: EPA
Tlačenje prtljage v en kovček je večna nočna mora potnikov na nizkocenovnikih. Foto: EPA
Nesrečno Španko je policija brez milosti pospremila z letala. Foto: Youtube

Dogodek je dvignil veliko prahu, španski uporabniki Twitterja pa na tem priljubljenem družbenem omrežju celo pozivajo k bojkotu irskega nizkocenovnika. Po poročanju španskih medijev je osebje Ryanaira lokalno policijo dalo prosilo, da odstrani potnico, ker je ta prekršila pravila o ročni prtljagi in na krov v rokah prinesla dva kosa, za katera ni bilo več prostora v njenem ročnem kovčku.

Videoposnetek, objavljen na spletu, kaže žensko, ki pri uniformiranem policistu moleduje, naj jo pusti na krov. V ozadju slišimo druge potnike, ki ponujajo, da pospravijo knjigo in zvitek v svoje lastne torbe, nato pa kričijo "sramota", ko žensko pospremijo z letala.

Predstavnik Ryanaira trdi, da je ženska motila druge in da se je na krov prebila mimo osebja, ne da bi pokazala kak osebni dokument. "Ta potnica je kršila pravila o letališki varnosti, in ker je postala nemirna, je bila nemudoma pospremljena z letala na prošnjo Ryanairovega osebja," je povedal tiskovni predstavnik.

Stroge omejitve
Ryanair dopušča potnikom, da na krov prinesejo le en kos ročne prtljage s točno določenimi merami (55 cm x 40 cm x 20 cm ali manj), ki ne sme biti težji od 10 kilogramov. Kar koli večjega ali težjega je treba oddati na prijavnem okencu, Ryanair pa trenutno zaračunava med 15 in 30 funti za kos prtljage, težak do 15 kilogramov.

Kot poroča Telegraph, so postale letalske družbe vse bolj odvisne od "postranskih" zaslužkov, kot so, denimo, zaračunavanje za prtljago in prednostno vkrcavanje. Pred nekaj meseci je Ryanair podražil ceno prtljage na viških sezone, ta teden pa je oznanil, da za 15 funtov v eno smer povečuje število sedežev, ki jih je mogoče rezervirati.

Tudi drugi nizkocenovniki, kot je easyJet, so začeli zaračunavati oštevilčene sedeže, medtem ko je madžarski Wizz Air prejšnji mesec postal prva evropska letalska družba, ki zaračunava potnikom tudi za ročno prtljago. Ocenjujejo, da bodo svetovne letalske družbe letos zaslužile okoli 22 milijard funtov z dodatnimi pristojbinami.