V Posočju so nad vladnim predlogom razočarani, saj so pričakovali, da bo bone lahko mogoče izkoristiti tudi za turistične dejavnosti. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V Posočju so nad vladnim predlogom razočarani, saj so pričakovali, da bo bone lahko mogoče izkoristiti tudi za turistične dejavnosti. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

"Vse podrobnosti, vsa navodila, samo tehnično izvedbo mora vlada urediti z uredbo – v osmih po tem, ko bo zakon potrjen v državnem zboru," je v oddaji Dobro jutro priprave na uvedbo turističnih bonov pojasnil državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc in dodal, da zdaj potekajo pogovori s pristojnimi institucijami (Ajpesom, Fursom) in s hotelirji, da bi nato izvedba potekala čim bolj gladko "in da čim bolj ublažimo hud udarec, ki ga je doživel turizem". Shemo državne pomoči morajo pred tem prijaviti tudi na Evropsko komisijo, a pričakujejo, da bo to razmeroma hitro, saj te dni postopki na EK-ju potekajo hitro, tako da bodo po Zajčevih pričakovanjih boni v uporabi konec junija ali na začetku julija.

Simon Zajc je v oddaji Dobro jutro pojasnjeval podrobnosti glede turističnih bonov. Foto: MMC RTV SLO
Simon Zajc je v oddaji Dobro jutro pojasnjeval podrobnosti glede turističnih bonov. Foto: MMC RTV SLO

Z enim bonom bo mogoče "plačati" tudi prenočitve več ljudi

Znano je že, da bodo bone, ki jih bo treba izkoristiti do konca leta, prejeli vsi državljani, polnoletni za 200 evrov, mladoletni za 50 evrov. "Vsak državljan bo na svojo davčno številko dobil kodo oz. s svojo davčno številko bo lahko uveljavljal teh 200 evrov, ki jih bo nato Furs nakazal ponudniku," Zajc pojasnjuje, kako bodo turisti lahko uveljavljali bon. "Na koncu bo račun za 200 evrov nižji. Koliko ljudi bo z vami prenočevalo, je pa vaša stvar," je pozneje na vprašanje, ali je z enim bonom mogoče plačati tudi za dve osebi, še odgovoril Zajc.

Vlada je napovedala tudi, da bodo boni lahko prenosljivi, vendar je tu treba doreči še kar nekaj stvari, pravi Zajc: "Namreč ne želimo si, da bi postavili sistem tako, da bi omogočal preveč zlorab. Želimo si, da bi bil sistem jasen, in ne luknjast. Ta prenos pa želimo urediti zato, da bodo tisti, ki morda kljub vsemu ne morejo na dopust, ta bon lahko poklonili svojim otrokom ali vnukom."

O načinu preverjanja sorodstvenih vezi se še pogovarjajo

Ideja je, da bi prenos ostal v družini, je še dejal Zajc in dodal, da se o podrobnostih (na primer o načinu preverjanju sorodstvenih vezi ipd.) še dogovarjajo. Za zdaj je ideja, da bi celoten bon porabili na enem mestu: "Za 200 evrov namreč dobiš več kot eno prenočitev, če še sam nekaj dodaš, lahko na enem kraju ostaneš več dni, raziščeš okolico, restavracije, kraje, znamenitosti. Doseči želimo, da posameznik v nekem kraju ne zgolj prenoči, ampak spozna Slovenijo in da se morda tudi prihodnje leto, ko boni ne bodo več potrebni, odloči, da bo dopust preživel doma."

Boni bodo unovčljivi pri ponudnikih, ki ponujajo prenočitev oz. prenočitev z zajtrkom in ki so vpisani v register ponudnikov pri Ajpesu, ni pa predvideno, da bi jih lahko unovčili v gostilnah, pri ponudnikih turističnih dejavnosti ipd: "S tem želimo namreč pripeljati gosta v kraj, nato pa bo od turističnih ponudnikov v kraju in njihove pripravljenosti odvisno, ali si bo ta gost še kaj ogledal, kam bo šel, ali bo zapravil še kakšen 'svoj' evro."

Turistične bone bo mogoče izkoristiti šele od konca junija.

"Vlada nas je opeharila"

Nekateri turistični ponudniki so sicer že izrazili nezadovoljstvo prav nad tem, da bodo boni unovčljivi zgolj pri ponudnikih nastanitev. Borut Nikolaš iz družbe Maya športni turizem, ki se ukvarja z organizacijo športnih dejavnosti, je tako v četrtek za TV Slovenija opozoril: "V naši agenciji smo na primer napravili tridnevni paket s štirimi dejavnostmi s polpenzionom, s prenočitvijo, vse za ceno 200 evrov. Zdaj ostane gostom to, da 200 evrov porabijo samo za hotelsko namestitev in nič drugega. Vse preostale storitve bodo prav tako morali gostje plačevati. Ali je to pošteno ali ne, naj ljudje sami presodijo. Sam mislim, da nas je vlada opeharila."

Državo bo izdaja turističnih bonov stala 345 milijonov evrov, vlada pa pričakuje, da bodo dopustniki za storitve, ki jih na izbrani lokaciji ne bodo mogli plačati z bonom, porabili dodatnih 172 milijonov evrov.

V turistični zbornici bone pozdravljajo, a opozarjajo, da mora biti projekt dobro dodelan

V Turistično gostinski zbornici Slovenije napoved državnega sekretarja Zajca, da bo uporaba turističnih bonov mogoča konec junija, in ne že s 1. junijem, podpirajo. Kot je dejal direktor zbornice Fedja Pobegajlo, gre za zapleten sistem in je bolje, da je pred začetkom uporabe dobro dodelan.

"Gre za zelo obsežen in zapleten projekt. Rajši vidimo, da se dodela in bo postopkovno res 'naštudiran', tudi če to pomeni kakšen dan ali teden poznejši začetek uporabe," je komentiral Pobegajlo in dodal, da se takega projekta ne da narediti konec tedna.

Turistične bone sicer v zbornici pozdravljajo. "Mislimo, da je korak pravilen, glede na to, da se najprej pospešuje domače povpraševanje in zagotavlja zagon turizma. Na drugi strani pa menimo, da to za pospešitev panoge seveda ne bo dovolj, a gre skupaj s kampanjo Slovenske turistične organizacije za pravi prvi korak," je dodal.