Po obilnem deževju in poplavah se je reka Reka že vrnila v strugo. Foto: Radio Koper
Po obilnem deževju in poplavah se je reka Reka že vrnila v strugo. Foto: Radio Koper

Direktor Parka Škocjanske jame Stojan Ščuka je škodo po prvih podatkih ocenil na okoli 50.000 evrov. Dodal je, da so bile poplava precej obsežne, in jih primerjal s tistimi leta 1965, ko je bil pretok reke Reke okoli 380 kubičnih metrov na sekundo. Tokrat je bil pretok reke prav tako več kot 300 kubičnih metrov na sekundo.

"A sam pretok ni toliko problematičen, več težav se pojavi zaradi materiala, ki ga voda prinese s seboj in ki zamaši ozka grla. Veliko je nanosilo vej in debel," je dejal. Ujma je tako pretekli konec tedna v Škocjanskih jamah poškodovala ograje, nekje tudi zidove, predvsem pa razsvetljavo in električno napeljavo. Tu je škoda največja.

Sorodna novica V Škocjanskih jamah predstavili novo odkritje

Nanosi blata debeli nekaj deset centimetrov

Preden se bodo lotili sanacije, morajo odstraniti ves naplavljen material. Poleg nanosov lesa je na poteh tudi veliko blata, ponekod nekaj deset centimetrov. Pri sanaciji poleg zaposlenih pomagajo gasilci, prostovoljni naravovarstveniki, sezonski delavci in študenti. Skupno po grobih ocenah pri odpravljanju posledic ujme pomaga več kot 50 ljudi.

Točno škodo v Parku Škocjanske jame še ocenjujejo. "Prišli smo do številke okoli 50.000 evrov, upam pa, da bo na koncu, ko bomo ugotavljali dejansko škodo, ta številka manjša," je dejal Ščuka. Večjega izpada zaradi zaprtja parka za obiskovalce ne bo, saj je zimski čas tisti čas, ko naštejejo najmanj obiskovalcev.

Pozimi najmanj obiskovalcev

Medtem je voda že upadla in je v strugi, pretok pa je primeren za ta čas. Prvi del jame, to je del Tihe jame, bodo odprli v petek, je napovedal Ščuka.

Pozimi, to je zunaj glavne sezone, je v parku skupaj s projektno skupino trenutno zaposlenih 30 ljudi, poleti pa ta številka naraste na 70 delavcev. Lani so v Škocjanskih jamah našteli več kot 184.0000 obiskovalcev.