V Franciji se bo lahko drsalo, sankalo in teklo na smučeh, smučanje pa ne bo mogoče. Foto: Pixabay
V Franciji se bo lahko drsalo, sankalo in teklo na smučeh, smučanje pa ne bo mogoče. Foto: Pixabay

Italija in Nemčija si prizadevata za dogovor z drugimi državami članicami EU-ja, da bi vsa smučišča ostala zaprta do januarja. Avstrija pa temu ostro nasprotuje in je že napovedala, da bo v primeru zaprtja smučišč med božičnimi prazniki na evropski ravni od EU-ja zahtevala dve milijardi evrov odškodnine.

Zimsko-športna središča v Franciji bodo lahko med božično-novoletnimi prazniki odprta, vendar pa žičniške naprave ne bodo smele delovati, so sporočili danes.

Različna stališča držav članic sprožajo ogromno epidemioloških in gospodarskih vprašanj.

"Realnost je v različnih članicah različna"

V Evropski komisiji so danes poudarili, da je odločitev o smučanju nacionalna pristojnost. Na vprašanje, ali bodo predlagali evropsko priporočilo kot v primeru številnih drugih vprašanj v povezavi s pandemijo, ki so v nacionalni pristojnosti, pa niso podali jasnega odgovora.

Spomnili so, da je evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides opozorila, da lahko prehitro odpravljanje koronskih omejitev vodi v povečanje števila okužb in vnovično širjenje virusa, ter obenem poudarila, da ni ene same rešitve, ki ustreza vsem, saj je realnost v različnih članicah različna.

Tudi vodja predstavništva komisije na Dunaju Martin Selmayr, nekdanji generalni sekretar Evropske komisije, je poudaril, da je treba po evropski zakonodaji najti pravo ravnotežje med zaželeno svobodo in omejitvami, potrebnimi iz zdravstvenih razlogov, naloga nacionalnih vlad in parlamentov.

EU lahko podpira in priporoča, a odločitev o smučanju sprejme Avstrija, je zapisal na Twitterju.

Žalosten prizor iz Megeva v Franciji. Foto: Reuters
Žalosten prizor iz Megeva v Franciji. Foto: Reuters

Nekateri si želijo, da bi se članice EU-ja uskladile o datumu odprtja smučarskih središč

"Popolnoma jasno bom povedala – takšen dogovor ne bo lahek, a močno se bomo potrudili," je po poročanju BBC-ja dejala nemška kanclerka Angela Merkel v torek. V državi bo delno zaprtje javnega življenja podaljšano do 20. decembra, v prazničnem obdobju pa bodo dovoljena druženja v omejenem obsegu.

Sorodna novica Nemčija: Ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa podaljšali do 20. decembra

V prvem valu pandemije so bila med žarišči širjenja okužbe z novim koronavirusom tudi nekatera smučarska središča, kot je na primer Ischgl v Avstriji.

Idejo podpira tudi bavarski ministrski predsednik Markus Söder, ki je dejal, da ta zvezna dežela, v katero sega del Alp, načrtuje, da bodo zaradi boja proti covidu-19 smučišča med božičnimi prazniki ostala zaprta. Tudi druge evropske države je pozval, naj temu sledijo.

Italija za zaprtje

Tudi italijanski premier Guissepe Conte je zamisel podprl, a obenem poudaril potrebo bo skupni evropski rešitvi. "Če Italija zapre vsa svoja smučišča brez podpore Avstrije, Francije in drugih držav, tvegamo, da bodo italijanski smučarji hodili na bele strmine v tujino in nato virus prinesli domov," je dejal.

Opustele ulice v italijanskem zimsko-športnem središču Madona di Campiglio. Foto: Reuters
Opustele ulice v italijanskem zimsko-športnem središču Madona di Campiglio. Foto: Reuters

Slovenska vlada se do poziva Italije, da bi med božično-novoletnimi prazniki iz epidemioloških razlogov zaprli smučišča po vsej Evropi, še ni opredelila

Avstrija bi v primeru zaprtja zahtevala odškodnino

Medtem Avstrija, ki že več mesecev zatrjuje, da namerava smučišča ob ustreznih zaščitnih ukrepih odpreti za vsako ceno, italijanskemu predlogu nasprotuje, poroča STA.

Avstrijski finančni minister Gernot Blümel je v primeru zaprtja smučišč med božičnimi prazniki na evropski ravni od EU-ja zahteval dve milijardi evrov odškodnine. Da bo v Avstriji v letošnji zimski sezoni smučanje dovoljeno, a brez spremljevalnih zabav, je že septembra sporočil avstrijski kancler Sebastian Kurz. "Apres-ski, kot ga poznamo, ne bo mogoč," je poudaril.

Tudi v Švici so po pisanju medijev odločeni smučarsko sezono izpeljati, a so pri tem še precej nejasni. "V Švici bodo smučišča to zimo odprta," je za nemško tiskovno agencijo DPA dejal tiskovni predstavnik švicarske turistične organizacije Markus Berger. "V Švici so vlada, organi in turistična panoga prepričani, da je švicarska pot trenutno prava in da lahko zimska sezona varno poteka," je povedal Berger.

Dodal je, da ta tema ni nova. "Neuradni pogovori med alpskimi državami o usklajenem delovanju oziroma odprtju zimskih središč na evropski ravni so potekali že pozno poleti in se kot neustrezni niso nadaljevali. Predvidevamo, da ta pristop tudi zdaj ne bo uspešen," je poudaril.

Avstrija zavrnila pobudo Merklove za zaprtje smučišč po Evropi

Avstrijska ministrica za turizem Elisabeth Köstinger je zavrnila pobudo nemške kanclerke Angele Merkel, da bi smučišča po vsej Evropi letos ostala zaprta. Zatrdila je, da avstrijske oblasti lahko zagotovijo varnost na smučiščih."To ni v evropski pristojnosti. Ne vem, na kateri pravni podlagi bi lahko EU odredil zaprtje smučarskih središč," je povedala Köstingerjeva in zatrdila, da Avstrija sprejema vse ukrepe, da bi zagotovili varno dopustovanje. "Človek se z virusom ne okuži med smučanjem, ampak na zabavah po tem. Zato letos ne bo zabav po smučanju," je dejala ministrica."Če bodo gostje potrebovali zdravniško oskrbo, jim bo tako in tako na voljo. Turistična območja so se dogovorila, da bodo za tiste z blagimi znaki okužbe z novim koronavirusom vzpostavile sistem 'varnih hiš'. To pomeni, da bi pripravili posebne nastanitve, v katere bi nastanili okužene ljudi," je pojasnila in dodala, da se ti ljudje med seboj ne bodo mogli več okužiti, s čimer bi poskrbeli za največjo varnost vseh. V sodelovanju z nemškimi zdravstvenimi oblastmi bi lahko tiste brez simptomov prepeljali tudi domov. Na vprašanje, ali bo sama letos smučala, je odgovorila, da zagotovo. "Sploh se ne bojim, da bi se tam okužila," je povedala. V Evropi se je v zadnjem času vnela razprava o tem, da bi zaradi pandemije covida-19 smučišča po vsej Evropi ostala zaprta. Za to se je prva zavzela Italija, danes pa jo je podprla tudi nemška kanclerka."Poskušali bomo doseči odločitev v Evropi, da bi lahko zaprli vsa smučarska središča. A žal, ko slišimo stališča Avstrije, ne kaže ravno, da nam bo to zlahka uspelo. A bomo poskusili znova," je pojasnila Merklova.

Francija: Zimska središča bodo odprta, a ne za smučanje

Popolnoma drugače je v Franciji. Zimsko-športna središča v bodo lahko med božično-novoletnimi prazniki odprta, je danes povedal francoski premier Jean Castex. Vendar pa žičniške naprave ne bodo smele obratovati, je poudaril. Tako smučanje v Franciji praktično ne bo mogoče.

"Seveda bo vsakdo lahko potoval v zimsko-športna središča, da bi užival na svežem zraku naših lepih gora in v trgovinah, ki bodo odprte," je povedal Castex po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. "Vendar pa bodo vse žičniške naprave in druga skupna infrastruktura zaprte za javnost," je poudaril.

Smučanje v Franciji čez praznike praktično ne bo mogoče, bo pa mogoče udejstvovanje v drugih zimskih športnih in dejavnostih, kot so tek na smučeh, drsanje in pohodi. Foto: Reuters
Smučanje v Franciji čez praznike praktično ne bo mogoče, bo pa mogoče udejstvovanje v drugih zimskih športnih in dejavnostih, kot so tek na smučeh, drsanje in pohodi. Foto: Reuters

Tako smučanje v Franciji čez praznike praktično ne bo mogoče. Bo pa mogoče udejstvovanje v drugih zimskih športnih in dejavnostih, kot so tek na smučeh, drsanje in pohodi, saj zanje običajno niso potrebne žičniške naprave, navaja AFP.

Premier je dodal, da se z drugimi članicami EU-ja usklajujejo o datumu odprtja smučarskih središč.

Največ okužb v Franciji v alpskih departmajih

Departma Visoka Savoja (Haute-Savoie) v francoskih Alpah je imel v ponedeljek najvišjo stopnjo okuženosti na 100.000 prebivalcev v vsej državi, sledi mu sosednji departma Savoja.

Nadaljnje zaprtje smučišč podpirajo francoski zdravstveni delavci, ki opozarjajo, da bi, če bi v smučarska središča začeli prihajati smučarji iz domovine in tujine, bolnišnice podlegle pritisku in obremenitev preprosto ne bi zmogle več.

Castex in francoski zdravstveni minister Olivier Veran sta ob tem danes sicer povedala, da se epidemiološke razmere v državi izboljšujejo, število novih primerov konstantno in hitro upada. Vsak teden to število upade za okoli 30 odstotkov v primerjavi s tednom pred tem. Tako bi lahko cilj 5000 novih okužb na dan dosegli že do sredine decembra, sta dejala.

Do konca leta v Franciji najverjetneje takih prizorov ne bomo videli. Foto: Reuters
Do konca leta v Franciji najverjetneje takih prizorov ne bomo videli. Foto: Reuters

Francija ima več kot 300 smučišč, v katerih je zaposlenih 120.000 ljudi. Vsako leto imajo smučišča skupaj deset milijard evrov prihodkov, piše portal Planet Ski.

Predsednik Emmanuel Macron je sicer že v torek napovedal, da se vlečnice najverjetneje ne bodo zagnale do januarja. Predstavniki francoskih smučarskih središč so se na Macronove besede odzvali z nejevero in ogorčenjem, čeprav epidemiološki podatki govorijo sami zase.

Župan kraja La Plagne in predsednik zveze županov gorskih mest Jean-Luc Boch je dejal, da je "osupel". "Ne moremo verjeti, vsi smo trdo delali za to, da se bodo naša smučišča odprla za božič. Predsednikova napoved postavlja pod vprašaj naš celotni poslovni model. A če je to cena, da bomo sploh začeli obratovati, jo sprejemamo. Javno zdravje je na prvem mestu."

V Franciji je že jasno tudi, da bodo vsi bari in restavracije ostali zaprti do 20. januarja, ko bodo odločitev ponovno pretehtali. "Storiti moramo vse, da se izognemo tretjemu valu, tretjemu popolnemu zaprtju," je dejal Macron.

Francoska smučišča so se tako rekoč čez noč zaprla 14. marca.

Vse več držav si prizadeva za poznejši začetek smučarske sezone