Selah in Mike Schneiter v steni El Capitana. Foto: Reuters
Selah in Mike Schneiter v steni El Capitana. Foto: Reuters

Komaj desetletna Selah Schneiter prihaja iz družine strastnih pohodnikov, njen oče Mike pa je tudi inštruktor plezanja, zato ni tako nenavadno, da sta si s hčerko letos zadala tako obsežen podvig: s pomočjo vrvne tehnike preplezati eno najznamenitejših skal v ZDA.

El Capitan, več kot 900 metrov visoka granitna skala, ki visi nad Yosemite Valley v istoimenskem nacionalnem parku, je eno izmed najbolj priljubljenih plezališč na svetu – tako zaradi svoje raznolike palete plezalnih poti kot tudi zaradi svoje celoletne dostopnosti. Selah, njen oče Mike in družinski prijatelj so se jo odločili preplezati po sloviti smeri Nose (Nos).

Začetek 914-metrske
Začetek 914-metrske "poti". Foto: Reuters

"Držali smo se svojega mota: 'Kako poješ slona? Po majhnih grižljajih.' Ena razdalja naenkrat, en premik naenkrat, dan za dnem," je po svojem velikem uspehu (na vrh skale je stopila prejšnjo sredo, 12. junija) lokalni televiziji KFSN v Fresnu dejala 10-letnica.

Plezala je pet dni

Dekle je po uspehu še poudarilo, da želi s svojim dosežkom čim več mladih žensk spodbuditi h gibanju. Njen oče je ključne korake petdnevnega plezalnega podviga – izkušeni plezalci za 914 metrov visoko skalo porabijo okoli tri dni, poroča CNN, svetovni rekord pa znaša slabi dve uri – ves čas skrbno dokumentiral in fotografije objavil na družbenih omrežjih, kjer so se usule čestitke mladi plezalki.

Ta je ob prihodu na vrh najprej globoko vdihnila: "Ne morem verjeti, da mi je res uspelo." Nato pa si je za nagrado privoščila košček pice.

Družina pohodnikov in plezalcev

Selah Schneiter, kot omenjeno, prihaja iz družine gornikov – oče in mama Lynn sta se spoznala prav pri največjem granitnem monolitu na svetu in se od takrat vsako leto vračata na "prizorišče zločina", zadnja leta v družbi otrok – Selah je namreč najstarejša od štirih. Mimogrede, dekle namerava naslednje leto skalo preplezati v družbi mlajšega (zdaj sedemletnega) brata.