Foto: EPA
Foto: EPA

Zaradi pandemije novega koronavirusa so vsa plutja do konca avgusta odpovedana.

Sorodna novica Smo v turizmu prišli do točke nič?

Da bodo dolgoročne posledice čutile tudi ladje za križarjenja, je na začetku pandemije novega koronavirusa opozoril tudi strokovnjak za področje turizma Peter Vesenjak: "Najbolj bodo prizadete nastanitvene gostinske dejavnosti, ki so povezane z mednarodnimi gosti in so trenutno odvisne izključno od domačega gosta. Izjemno dolgoročne posledice bodo čutili čezoceanke in letalski prevozniki." V teh negotovih časih je težko napovedati, kdaj se bo turistični sektor postavil na noge, Vesenjak pa je pred časom povedal: "Če bomo imeli srečo in bo svetovna pandemija obvladana do poletja letos, se bo turistični promet začel zelo postopno obujati od druge polovice leta 2020 do poletja 2021."

Velikih križark to poletje ne bo

Boj turizma za preživetje
Turizem se tako bojuje za preživetje, ponudniki turističnih storitev se morajo vsak dan prilagajati novim okoliščinam.

Sorodna novica Lahko domači gost res reši slovenski turizem? Težko.

Izdaja turističnih bonov ne bo rešila vseh teh dejavnosti, bo pa marsikateri ponudnik prav zaradi tega sploh lahko še posloval. To je le nekaj poudarkov razprave na letnem srečanju turističnih delavcev s ptujskega območja.

Obisk domačih gostov se bo predvsem zaradi turističnih bonov z dosedanjih 28 odstotkov predvidoma povečal za od 10 do 30 odstotkov.

"Turizem je zdaj v tem hipu v izjemno težkih časih, delovna mesta so resno ogrožena, mislim, da je vsaj želja domačih turističnih organizacij, da delovna mesta ohranijo ter da bi z leti rasli in se razvijali kot destinacija," je za TV Slovenija povedala Barbara Težak iz Mednarodne mreže civilnodružbenih CET-platform.

Koristi bodo imeli zlasti ponudniki na Obali, v gorah, zdraviliščih, ob jezerih, na podeželju, veliko manj pa v mestih, ki se bodo srečevala s precejšnjimi izzivi.

Kako se s temi spopadajo na Ptuju, si lahko pogledate v spodnjem videoprispevku novinarke TV Slovenija Mateje Tomšič.

Turizem po covidu