Prebivalke in prebivalci se ne smejo zadrževati na javnih površinah, med katere spadajo tudi plaže. Foto: Radio Koper/Lea Širok
Prebivalke in prebivalci se ne smejo zadrževati na javnih površinah, med katere spadajo tudi plaže. Foto: Radio Koper/Lea Širok

Sončni in topli dnevi bodo na slovensko obalo spet privabili več obiskovalcev iz notranjosti države. Večjega obiska se zagotovo veselijo gostinci, ki so lahko spet odprli terase lokalov ob upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Vprašanje pa je, ali lahko gremo na plažo, ne da bi nas pri tem oglobili. Prejšnji konec tedna so namreč koprski policisti prejeli 11 prijav in ugotovili, da je 47 ljudi kršilo odlok o začasni prepovedi gibanja in zbiranja na javnih mestih. Med njimi so bili tudi takšni, ki so v Portorožu poležavali na plaži.

Na terasah lokalov je druženje – ob upoštevanju vseh varnostnih protikoronskih ukrepov – znova dovoljeno. Še vedno pa velja, da se ne smemo usesti na klop v mestnem parku ali na trgu, se sončiti na plaži ali zgolj sedeti ob morju. Takšne dejavnosti namreč ni med izjemami, ki jih vladni odlok dopušča. Vlada je včeraj podaljšala prepoved zbiranja na javnih mestih, ker je strokovna skupina ocenila, da je to dokazano učinkovit ukrep za obvladovanje epidemije. V primeru kršitve zato lahko dobimo globo v razponu od 41 do 417 evrov, ki jo na predlog policistov izda zdravstveni inšpektorat.

Iz PU Koper so sporočili, da je zadrževanje na plažah in drugih javnih površinah še vedno prepovedano, razen v primeru izvajanja športnorekreativne dejavnosti individualnega značaja. Dovoljeno je tudi kopanje, vendar je zadrževanje na plaži dovoljeno za nujno potreben čas izvajanja te oblike športnorekreacijske dejavnosti (slačenje, preoblačenje, sušenje). Pri tem pa je treba upoštevati varnostno razdaljo. Torej je na plažah še vedno prepovedano poležavanje, sončenje, druženje, prehranjevanje (pikniki).

Konkretna navodila, kako skladno z zdravstvenimi zahtevami z začetkom sezone – ta se bo začela 1. junija – urediti sončenje in kopanje, čakajo tudi upravljavci kopališč. Predstavnica za stike z javnostmi iz piranskega Okolja Jana Pines je dejala: "Kaj bo dovoljeno oziroma kaj bo prepovedano, trenutno še ne vemo, ker čakamo še smernice pristojnih institucij."

Na portoroški plaži ima Okolje 334 stojal za senčnike. Na travnatem predelu je razdalja med postavki 4 krat 4, na mivki pa 4 krat 6 metrov. "Po našem mnenju je prostora med njimi dovolj. Če bomo dobili navodila, da je treba to razdaljo povečati, jih bomo seveda upoštevali in se prilagodili."

Poskrbeli bodo za razkuževanje tušev in sanitarij in – če bo potrebno – tudi ležalnikov, senčnikov in javnih površin, dodaja Pinesova.