Volkswagen bo namestil prenosne mobilne postaje na parkirišča trgovskih središč ter na podobne lokacije. Foto: Volkswagen
Volkswagen bo namestil prenosne mobilne postaje na parkirišča trgovskih središč ter na podobne lokacije. Foto: Volkswagen

Pri Volkswagnu menijo, da bi lahko avtomobili, tako kot pametni telefoni, na poti potrebovali prenosne baterije (power bank). Zato bodo letos v Wolfsburgu v Nemčiji poskusno zagnali projekt prenosnih polnilnih postaj za električne avtomobile, ki bodo premišljeno nameščene na parkiriščih nakupovalnih središč, sejmov in na drugih podobnih lokacijah, kjer bodo lahko uporabniki napolnili svoje avtomobile za pot domov.

Po poskusni dobi (po letu 2020) bodo storitev razširili še na na druga nemška mesta.

Prenosne polnilne postaje so opremljene z baterijami z zmogljivostjo do 360 kilovatnih ur, zasnovane pa so tako, da omogočajo enostavno zamenjavo. Toda če vemo, da baterije audija e-tron z zmogljivostjo 95 kilovatnih ur tehtajo okoli 700 kilogramov, sklepamo, da to le ne bo zelo preprosto. V postajah bodo tako nameščene razmeroma velike in težke baterije, ki pa bodo zagotavljale približno 10 polnjenj za kompaktne električne avtomobile, kot je e-golf.

Dva hitra priključka
Hkrati bo mogoče polniti štiri avtomobile, pri čemer bosta na voljo dva priključka za hitro polnjenje z enosmernim tokom z zmogljivostjo do 100 kilovatov ter dva za počasnejše polnjenje z izmeničnim tokom.

Takšne polnilnice brez napajanja delujejo kot prave baterije, če so priklopljene na omrežje z izmeničnim tokom z zmogljivostjo 30 kilovatov, pa lahko delujejo neprekinjeno 24 ur na dan. Poleg tega jih je mogoče priklopiti na sončne ali vetrne elektrarne.