Jeff Bezos v kapsuli Blue Origin. Foto: EPA
Jeff Bezos v kapsuli Blue Origin. Foto: EPA
Bezos gre v vesolje

Na plovilu so bili poleg Bezosa tudi njegov brat Mark Bezos, 82-letna ameriška pilotka Wally Funk, sicer najstarejša oseba v vesolju do zdaj, "vendar pa se počutim, kot da sem stara 24", je dejala. Wally Funk je bila sicer v 60. letih del vesoljske odprave, imenovane Mercury 13. Deležna je bila prav vseh testov kot astronavti, vendar ni nikoli poletela v vesolje.

Poleg tega pa še 18-letni Oliver Daemen, ki je bil najmlajši človek v vesolju do zdaj.

Še pred poletom je Jeff Bezos za CBS News dejal: "Navdušen sem. Ljudje me sprašujejo, ali sem nervozen. Pravzaprav nisem, radoveden sem. Zanima me, česa se bomo naučili."

Bezosa je v vesolju sicer prehitel britanski milijarder Richard Branson, ki je v vesolje poletel pred desetimi dnevi. Vesoljsko letalo VSS Unity se je dvignilo na višino okoli 86 kilometrov, v vesolju pa so bili nekaj minut in občutili breztežnost. Polet je trajal približno uro.

Polet dolg enajst minut

Sorodna novica Z Bezosom v vesolje tudi 18-letnik, ki mu je oče kupil vstopnico

Popolnoma avtomatiziran polet je trajal okoli enajst minut. Po izstrelitvi je plovilo v dveh minutah pospešilo na več kot 3700 kilometrov na uro. Plovilo je bilo od Zemlje najdlje oddaljeno več kot sto kilometrov, nato pa se je začelo vračati proti Zemlji, kjer so pristanek ublažila padala. Nato se je kapsula ločila od rakete, ki jo bodo lahko znova uporabili.

Potniki so na tej višini za štiri minute obstali v breztežnosti, kjer so se lahko odpeli in lebdeli v kapsuli ter uživali v razgledu na Zemljo. Ob tem je bilo slišati smeh in vzklike veselja.

Plovilo je bilo od Zemlje najdlje oddaljeno več kot sto kilometrov, nato pa se je začelo vračati proti Zemlji, kjer so pristanek ublažila padala.

Jeff Bezos je pred kratkim odstopil s položaja glavnega izvršnega direktorja Amazona, med drugim tudi zato, da se osredotoči na druge projekte, tudi Blue Origin.