Do konca februarja 2022 bodo štipendisti raziskovali na številnih znanstvenih področjih, so sporočili iz slovenske fundacije. Foto: BoBo
Do konca februarja 2022 bodo štipendisti raziskovali na številnih znanstvenih področjih, so sporočili iz slovenske fundacije. Foto: BoBo

Sedem štipendistov bo delovalo na področju medicine in tehnologije, trije pa na področju oskrbe s hrano in drugih izzivov na začetku tretjega desetletja 21. stoletja. Štirje od desetih delujejo na slovenskih univerzah, trije na raziskovalnih inštitutih, dva v okviru zavodov, eden pa je kot nezaposleni doktorski študent s fakulteto dogovorjen, da lahko izvaja raziskovalno delo, kar mu omogoča ravno štipendija, so zapisali na Slovenski znanstveni fundaciji.

Ena od pomembnejših dejavnosti Svetovne federacije znanstvenikov je svetovni laboratorij za znanstveni naraščaj v državah v razvoju. Slovenija se je kot država v razvoju v finančno shemo Svetovnega laboratorija vključila na osnovi povabila predsednika Svetovne federacije znanstvenikov Antonina Zichichija na začetku 21. stoletja. Slovenska znanstvena fundacija je na začetku februarja 2002 podpisala s Svetovno federacijo znanstvenikov dogovor o sodelovanju, na podlagi katerega je bilo Sloveniji dodeljeno deset štipendij na leto.

Od podpisa dogovora do 21. maja 2021 je štipendijo svetovnega laboratorija prejelo 105 slovenskih prosilcev. Te štipendije imajo pomembno socialno vlogo, pri doktorskih študentih pospešujejo uspešno zaključevanje doktorskih disertacij, pri mladih doktorjih znanosti pa omogočajo pospešitev priprav novih predlogov raziskav, so sporočili iz slovenske fundacije.