Tiskovni predstavnik ameriškega predsednika Georga Busha je novi pristop že označil za spodbudnega. Foto: EPA
Tiskovni predstavnik ameriškega predsednika Georga Busha je novi pristop že označil za spodbudnega. Foto: EPA

Kot so razkrili v reviji Nature, gre za odvzem posameznih celic iz človeškega zarodka, tako da ta ni uničen. Metoda je sicer že v uporabi, ko starši v rodnostnih klinikah preverjajo, če njihovi otroci iz epruvet ne bodo imeli hudih okvar.

Znanstveniki so ob uporabi nove metode izrazili upanje, da bo njihovo odkritje prispevalo k zmanjšanju nekaterih etičnih vprašanj pri raziskovanju zarodnih matičnih celic in omogočilo nadaljnje raziskave na tem področju v ZDA.

Bush julija uporabil veto na zakon
Kot je znano, je ameriški predsednik George Bush julija prvič v svojih mandatih uporabil pravico veta, in sicer na zakon o financiranju raziskav izvornih celic človeških zarodkov, ki ga je pred tem potrdil senat in ki je imel podporo v javnosti. "S tem zakonom bi prestopili moralno mejo, ki jo moramo kot spodobna družba spoštovati," je pojasnil Bush svojo odločitev.

Z zakonom so nameravali odpraviti tistega iz leta 2001, ki ga je podprl Bush in ki dovoljuje zvezno financiranje samo za raziskave na majhnem številu izvornih celic, ki so že takrat obstajale. Z novim zakonom bi zvezno financiranje teh raziskav razširili na kasneje pridobljene izvorne celice. Raziskovalci izvornih celic sicer poudarjajo, da bi s temi raziskavami lahko prispevali k zdravljenju degenerativnih bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen, kot tudi diabetesa.