Musk je velike medijske organizacije označil za
Musk je velike medijske organizacije označil za "licemerne". Foto: EPA
Tesla
Musk ni zadovoljen s poročanjem medijev o njegovih podjetjih, med drugim o podjetju Tesla. Foto: EPA

Portal, ki ga je Musk napovedal v nizu objav na družbenem omrežju Twitter, naj bi omogočal spremljanje in ocenjevanje dela posameznih novinarjev, urednikov in medijev skozi čas. Kot je zapisal, bi se portal imenoval Pravda oziroma resnica po rusko. Pravda je bil sicer časopis sovjetske komunistične stranke.

Kot poroča CNN, je bilo lani v Kaliforniji že ustanovljeno podjetje Pravda, kot njegov predsednik pa je naveden Jared Birchall, čigar ime se pojavlja tudi pri drugih Muskovih projektih.

Muskova ideja je hitro vzbudila zaskrbljenost, da bi ugled medijskih organizacij in novinarjev lahko določala tudi preprosta manipulacija spletnega glasovanja. Na tovrstna opozorila in opozorila, da javnosti resnica ne zanima, je Musk odvrnil: "Zaupam v ljudi," poroča ruski portal rt.com.

Do ideje o Pravdi prihaja po tem, ko je, kot poroča rt.com, Muska razjezilo nedavno medijsko poročanje o njem in njegovih podjetjih, predvsem o novem modelu avtomobila znamke Tesla.

Jezen zaradi poročanja medijev
Ta teden je Musk kritiziral neprofitni medij Reveal, ki je objavil raziskovalni članek o zaskrbljenosti glede varnosti v njegovih tovarnah. Musk je v kritiki poročanja velikih medijskih korporacij omenil njihovo "licemerstvo". Kot je dejal, "se sklicujejo na resnico, a jo objavijo ravno dovolj, da prikrijejo laž, zaradi česar jih javnost ne spoštuje več".

Profesor medijskih študij na Univerzi v Virginiji Siva Vaidhyanathan je za CNN dejal, da bi imela takšna ideja smisel, če bi uporabljala ustrezno metodologijo in bi jo nadzirala neodvisna novinarska fundacija.

"To ni nora ideja," je dejal in dodal, da pa je vprašanje, zakaj bi delo medijev nadziral ravno Musk in kako zaupanja vreden bi bil tak nadzor.

Eden izmed vodilnih v organizaciji Free Press, Timothy Karr, je opozoril, da je "zadnja stvar, ki jo potrebujemo, ta, da še en bogat in vpliven človek novinarjem, ki stvari ne vidijo tako kot on, grozi z utišanjem".

Musk s svojo kritiko ob tem implicira, da noben medij ni vreden zaupanja, "kar je sramotno sporočilo," je še dejal Karr.