Evropska komisija želi, da podjetja, kot sta Google in Facebook, davek plačajo v državi, v kateri so ustvarili prihodke. Foto: Reuters
Evropska komisija želi, da podjetja, kot sta Google in Facebook, davek plačajo v državi, v kateri so ustvarili prihodke. Foto: Reuters
Evropska komisija predlaga drugačno obdavčenje digitalnih podjetij

EU namreč tovrstnim podjetjem očita, da se s prijavo dobička v članicah z nizkimi davki, kot sta Luksemburg in Irska, izogibajo pravični obdavčitvi.

Komisija naj bi predlagala triodstotni davek na promet podjetij z letnim prihodkom nad 750 milijoni evrov in letnim obdavčljivim prihodkom v EU-ju nad 50 milijoni evrov. Davek naj bi bil le začasna rešitev, ki bi jo Unija sprejela, če ne bi bilo globalnega dogovora o tem, kako zagotoviti obdavčitev prihodka tam, kjer je ustvarjen.

Medtem pa luksemburški premier Xavier Bettel postavlja pod vprašaj modrost teh predlogov v času zaostrovanja trgovinskih odnosov med EU-jem in ZDA zaradi načrtovane spremembe na področju ameriških uvoznih carin za jeklo in aluminij.

Moscovici miri ZDA
Evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici je prejšnji teden ameriškemu finančnemu ministru Stevenu Mnuchinu poslal pismo z zagotovilom, da Bruselj ne cilja na nobeno posamezno podjetje ali državo.

ZDA sicer nasprotujejo predlogom, ki ciljajo na digitalna podjetja, saj ta pomembno prispevajo k rasti v ZDA, nove davčne obremenitve pa bi rast zavrle ter naj bi škodile delavcem in potrošnikom.

Pravična obdavčitev digitalnega gospodarstva je po navedbah Bruslja nujna, saj veljavna davčna pravila, ki so bila oblikovana za tradicionalno gospodarstvo s fizično prisotnostjo v neki državi, ne upoštevajo realnosti, ki vse bolj temelji na neoprijemljivem.

A v Uniji glede tega vprašanja ni soglasja, ki je nujno za odločanje o davkih. Zato se že omenja možnost uvedbe davka v skupini voljnih držav, pri čemer je slišati svarila pred ponovitvijo zgodbe z davkom na finančne transakcije.

Evropska komisija predlaga drugačno obdavčenje digitalnih podjetij