Najstniki svoje Facebook strani sicer ne mislijo zapreti, a pravijo, da jim gre na živce. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Najstniki svoje Facebook strani sicer ne mislijo zapreti, a pravijo, da jim gre na živce. Foto: freedigitalphotos.net
Migracija: Vse več najstnikov zapušča dejavnosti na Facebooku in se preusmerja v Twitter in Instagram. Foto: EPA

Povedano drugače: Facebook generacija je sita Facebooka, kot ugotavlja Huffington Post.
Glede na podatke iz raziskave ima sicer kar 94 odstotkov najstnikov, ki uporabljajo družbene spletne medije, odprto stran na Facebooku, kar je enako visok delež kot v podobni anketi lani. A hkrati si pospešeno odpirajo račune na Twitterju in Instagramu.

Od lani se je delež uporabnikov Twitterja med najstniki povečal za dvakrat in zdaj znaša 26 odstotkov. Račun na Instagramu ima 11 odstotkov ameriških najstnikov, na nekoč prvem družabnemu omrežju MySpaceu le še sedem (še lani 24), prav toliko pa tudi na YouTubu.

Na Facebooku preveč odraslih
Najstniki menijo, da je na Facebooku vse preveč odraslih ljudi oziroma staršev, uporabniki pa delijo preveč nepotrebnih in odvečnih podrobnosti o sebi, na primer, kaj so imeli za večerjo in podobno. Nekakšno splošno stališče vprašanih najstnikov je, da sicer "stalno visijo na Facebooku", a ga sovražijo.

Obenem ugotavljajo tudi, da ima dostop do njihove strani na Facebooku preveč ljudi, pri čemer jih veliko osebno sploh ne poznajo.
Facebook v težavah?
Izsledki so skrb vzbujajoči za Facebook in njegove vlagatelje, saj to priljubljeno družabno omrežje očitno izgublja ključno demografsko skupino, ki je bila vrsto let gonilna sila Facebooka. Facebook je postal za najstnike "družabno breme", so zapisali avtorji raziskave. "Čeprav je Facebook še vedno globoko vključen v vsakdanja življenja najstnikov, ga včasih vidijo zgolj kot orodje in obvezo, ne pa kot razburljivo novo platformo, ki bi si jo najstniki prisvojili za svojo."

Iz Facebooka sicer uradno navajajo, da so zadovoljni z dejavnostjo svojih uporabnikov. A Pewova anketa kaže točno, kakšna je ta "dejavnost" najstniških uporabnikov: "Brišejo, lažejo in blokirajo. Tri četrtine Facebokovih uporabnikov redno dela čistko med spletnimi prijatelji, 58 odstotkov jih je zbrisalo ali močno popravilo vsebino, ki jo delijo z drugimi, 26 odstotkov pa je skušalo obvarovati svojo zasebnost z objavljanjem lažnih podatkov. Od vseh najstnikov na spletu (ne le na Facebooku), jih 39 odstotkov laže o svoji starosti."