Mark Zuckerberg obljublja, da bo Facebook upošteval pripombe uporabnikov. Foto: MMC RTV SLO
Mark Zuckerberg obljublja, da bo Facebook upošteval pripombe uporabnikov. Foto: MMC RTV SLO
Mark Zuckerberg

V blogu se je na uporabnike obrnil sam prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg, ki pojasnjuje, da bodo stari pogoji uporabe v veljavi, dokler ekipa Faceboka ne bo natančno pregledala in primerno razrešila pritožb, ki so jih nanje naslovili uporabniki.

Kot je znano, je Facebook 4. februarja iz pogojev uporabe umaknil odstavek, v katerem je bilo zapisano, da lahko uporabnik svoje vsebine kadar koli zbriše, s čimer Facebooku poteče licenca za njihovo uporabo. Uporabnik se mora ob prijavi sicer še vedno strinjati, da lahko Facebook z vsako naloženo datoteko počne, kar koli želi, umik omenjenega odstavka pa je pomenil, da z njimi razpolaga tudi potem, ko se iz Facebooka odjavite.


Nove pogoje napisali "na hitro"?
Zuckerberg pojasnjuje, da se je nov pristop v pisanju pogojev zgodil hitro, zato je morda prišlo do nejasnosti v oblikovanju besedila novih pogojev, ki je zato v mnogočem zapisano v "preveč formalnem in zaščtniškem jeziku". Zuckerberg obljublja, da bodo novi pogoji održali smernice Facebooka o tem, kako uporabniki izmenjujejo in nadzorujejo svoje informacije, a bodo zapisani v preprostem, jasnem jeziku, ki bo razumljiv vsem.

To torej ne pomeni, da "spornih" sprememb v pogojih uporabe ne bo. Zuckerberg v blogu med drugim namreč "odgovarja" na vprašanje, ali lahko Facebook informacije upravlja " za vedno" ,in v odgovoru opisuje primer, da sporočilo, poslano prijatelju, tudi potem ko ga pošiljatelj izbriše, ostane pri naslovniku, ne odgovarja pa na vprašanje, kako "za vedno" vpliva na druge dokumente, ki jih uporabniki naložijo v svoj profil, a jih ne pošiljajo naokoli (fotografije).

Zuckerberg uporabnike poziva k sodelovanju pri oblikovanju novih "izboljšanih" pogojev, zato lahko svoje pripombe, vprašanja in komentarje naslovite na Facebookovo skupino "Bill of Rights and Responsibilities". Mark Zuckerberg zagotavlja, da se veseli vaših pripomb.

A. K. K.