Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Street View prikazuje 360-stopinjske panoramske posnetke ulic in kulturnih znamenitosti. Ker se infrastruktura v mestih in med mesti nenehno spreminja ter sčasoma razvija, Google posnetke redno posodablja.

V Sloveniji je začel Google snemati poleti 2013, posnetke pa je v storitev Street View vključil v začetku leta 2014. Od takrat redno posodablja svojo bazo posnetkov.

Glavni namen ponovnega snemanja po Sloveniji je osvežitev posnetkov mest, cest in avtocest znotraj njihove storitve.

Google se bo, kot je pred dnevi navedla informacijska pooblaščenka, tokrat osredinil na pločnike in ulice v Škofji Loki, Murski Soboti, Sežani, Krškem, v Mozirju, Radljah ob Dravi, Črnomlju, Cerknici, Ravnah na Koroškem, Ljubljani, Ilirski Bistrici, Postojni, Sevnici, Kočevju, Ptuju, Mariboru, Kranju, Novem mestu, Litiji, Celju, Kopru, Radovljici, Šmarju pri Jelšah, Tolminu, Žalcu, Novi Gorici, Ajdovščini, Brežicah, Idriji, Gornji Radgoni, Slovenski Bistrici, Trebnjem, Lendavi, Slovenj Gradcu, Slovenskih Konjicah, Grosuplju in Ormožu.

Pri ameriški družbi zagotavljajo, da spoštujejo varovanje zasebnosti. Zbrane posnetke tako pred vsako objavo obdelajo s posebno tehnologijo, s katero zameglijo obraze oseb in registrske tablice, da jih ni mogoče identificirati. Mogoča je tudi poznejša odstranitev posnetkov, in sicer s klikom na gumb Prijavi težavo v spodnjem desnem kotu katerega koli posnetka.

Snemal bo tudi Apple

Informacijski pooblaščenec je prejel tudi obvestilo družbe Apple, da bodo maja začeli zajemati slike za storitev Apple Maps. Zajem prikaza ulic bo potekal v Ljubljani in Mariboru.

"Po zagotovilih družbe Apple naj bi uporabili podobne varovalke zasebnosti kot Google, kar vključuje zameglitev obrazov in registrskih tablic, možnost podaje zahtev za umik ter omejene roke hrambe zajetih posnetkov, vozila pa bodo tudi jasno označena," so navedli pri informacijskem pooblaščencu.