Tožba je spet sprožila razprave, da bi spletna podjetja morala zavarovati zasebnost svojih uporabnikov. Foto:
Tožba je spet sprožila razprave, da bi spletna podjetja morala zavarovati zasebnost svojih uporabnikov. Foto:
Uporabniki spleta na Kitajskem
S kitajskih različic Yahooja in Googla so odstanili nekatere spletne strani in medijske vire. Foto: EPA

Na Svetovni organizaciji za človekove pravice trdijo, da so na Yahooju kitajski vladi posredovali informacije, ki so bile razlog za aretacije pisateljev in vladnih nasprotnikov. Eden izmed obtoženih novinarjev je bil obsojen na deset let zaporne kazni, potem ko je Yahoo kitajskim oblastem posredoval njegov elektronski in IP-naslov.

Na Yahooju se branijo, da morajo sodelovati z oblastmi in njihovimi zakoni. Vendar ameriški odvetnik trdi, da bi na Yahooju morali vprašati kitajske oblasti, zakaj potrebujejo te informacije. Ker tega niso storili, niso izpolnili svoje moralne obveznosti.

Strogi kitajski zakoni
Na Kitajskem veljajo zelo strogi zakoni, ki urejajo komunikacijo preko spleta. Novinar Ši Tao je bil na primer obsojen na zaporno kazen, ker je napisal kritični komentar o korupciji v kitajski vladi.

A Yahoo ni edino spletno podjetje, ki je obtoženo sodelovanja s kitajskimi oblastmi. Pri njegovem tekmecu Googlu so sami priznali, da so s svojih spletnih strani, namenjeni kitajskim uporabnikom, odstranili politično občutljive teme. Spletna podjetja namreč zagovarjajo stališče, da kitajskim uporabnikom raje ponudijo vsaj nekaj informacij kot nobenih.