Levkemija je bolezen, pri kateri se veliko belih krvničk kopiči v kostnem mozgu, telo pa tako s težavo proizvaja dovolj normalnih krvnih celic. Foto:
Levkemija je bolezen, pri kateri se veliko belih krvničk kopiči v kostnem mozgu, telo pa tako s težavo proizvaja dovolj normalnih krvnih celic. Foto:

Uspelo jim je namreč identificirati molekulo TGF, ki jo kot odziv na okužbo tvori telo, hkrati pa pospeši razvoj levkemije. Pospešuje namreč razmnoževanje predrakavih celih, na račun tega pa se zmanjšuje število zdravih celic. Čeprav je okužba le en dejavnik, ki lahko vpliva na razvoj bolezni, raziskava Inštituta za raziskovanje raka kaže, da je vloga okužbe precej močna.

Ugotovitve bi lahko pripeljale do razvoja cepiva
Raziskovalcem je uspelo identificirati tudi genetsko mutacijo, združitev dveh genov, ki se zgodi že v maternici in ustvari predrakave celice. Te rastejo v bližini kostnega mozga in so kot časovna bomba, v telesu pa lahko ostanejo do 15 let. Mutacija genov bi bila lahko prisotna v enem od 100 novorojenčkov, vendar pa le eden izmed stotih z mutacijo zboli za levkemijo. Ti podatki kažejo na to, da se celice popolnoma preobrazijo v rakave, le če so izpostavljene neodvisnemu sprožilcu.

Nedavna raziskava tako kaže, da bi ta sprožilec lahko bile molekule TGF, ki nastanejo po okužbi.
Ker molekule močno pospešijo razmnoževanje predrakavih celic, to precej poveča nevarnost, da bo otrok zbolel za levkemijo.

Eden izmed znanstvenikov v ekipi, Mel Greaves, je dejal, da izsledki raziskave kažejo, kako lahko nenavaden odziv imunskega sistema pospeši razvoj levkemije, kar bi sčasoma lahko pripeljalo do razvoja preventivnih metod, kot je cepivo.

A. M.