Memorandum o spodbujanju sodelovanja na digitalnem področju so podpisali med uradnim obiskom kitajskega premierja Li Kečianga na Hrvaškem. Foto: Reuters
Memorandum o spodbujanju sodelovanja na digitalnem področju so podpisali med uradnim obiskom kitajskega premierja Li Kečianga na Hrvaškem. Foto: Reuters

Memorandum predvideva stalno komunikacijo in krepitev sodelovanja med Hrvaško in Huaweijem na področju razvoja rešitev za pametna mesta, a tudi širšo izmenjavo strokovnih znanj in industrijskih standardov ter možnost sodelovanja strokovnjakov na dogodkih na temo digitalnih tehnologij na Hrvaškem in Kitajskem, so zapisali v skupnem sporočilu za javnost.

Direktor Huawei Technologiesa za Hrvaško Džang Heng je ob podpisu memoranduma izrazil upanje, da bodo z dokumentom okrepili medsebojno sodelovanje in na najboljši način pokazali, kaj lahko Huawei ponudi pri digitalni preobrazbi države in razvoju umetne inteligence.

Hrvaški državni sekretar za digitalno družbo Bernard Gršić pričakuje, da bo Hrvaška s sodelovanjem uresničila hitrejši razvoj digitalne družbe in gospodarstva. Poudaril je, da je Huawei eno največjih svetovnih podjetij, ki letno vlaga od 15 do 20 milijard dolarjev v raziskave in razvoj. Kot je dodal, je imela družba lani tudi 107 milijard dolarjev prihodkov.

Huaweiju ZDA in nekatere druge zahodne države očitajo sodelovanje s kitajskimi oblastmi pri vohunjenju, zato je pričakovati, da bosta EU in zveza Nato pozorna na razvoj sodelovanja med njuno članico Hrvaško in kitajskim velikanom pri razvoju mobilnega omrežja 5G in morebitnih nevarnostih uhajanja podatkov Kitajski ali tretji strani, ki bi jih to lahko prineslo.