Astronavti so uspešno reštili težave, ki so pestile tokratno misijo Atlantisa. Foto: EPA
Astronavti so uspešno reštili težave, ki so pestile tokratno misijo Atlantisa. Foto: EPA

Na tretjem vesoljskem sprehodu, ki je trajal šest ur, sta astronavta Jim Reilly in Danny Olivas zakrpala nekajcentimetrsko razpoko, ki je med vzletom nastala na toplotnem ščitu, ki obkroža raketoplan Atlantis. Razpoka je po vsej verjetnosti nastala zaradi tresljajev ob vzletu, če je ne bi zakrpali, pa toplotni ščit ob vstopu raketoplana v ozračje morda ne bi zdržal vročine in bi Atlantis razpadel, kot je Columbia leta 2003.

V tem času sta ruska astronavta uspela odpraviti tudi okvare na računalnikih, ki skrbijo za dobavo kisika in vode ter za stabilnost postaje. Za napako naj bi bila kriva nova solarna plošča, ki so jo med vesoljskim sprehodom namestili astronavti, tiskovna predstavnica Nase v Houstonu Lynette Madison pa je sporočila, da vsi računalniki spet nemoteno delujejo in da je to "dobra novica za vse".

Težave Atlantisa podaljšale misijo
Raketoplan Atlantis je na Mednarodno vesoljsko postajo poletel 9. junija, potem ko je bila izstrelitev zaradi nevihte s točo preložena za tri mesece. Zaradi poškodbe raketoplana pa bo morala Nasa za dva dni podaljšati svojo misijo, tako da bo Atlantis v vesolju preživel 13 dni in se bo na Zemljo vrnil 21. junija.

Kljub mnogim težavam vesoljskih misij in zamudam so v Nasi prepričani, da bodo do leta 2010 uspeli dokončati Mednarodno vesoljsko postajo in vse tri raketoplane, Atlantis, Discovery in Endeavour, upokojiti. Do takrat pa jih čaka še 15 vesoljskih izletov.